272 scări spre paradis, Batu Caves Malaezia

La 16 kilometri de Kuala Lumpur găsim unul dintre cele mai importante temple hindu din Malaezia, Batu Caves. O adevărată minune naturală ce întruchipează caracteristicile uimitoare ale munților de calcar.

Istoria spune că aceste grote s-au format în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani și de atunci s-au transformat într-un mod incredibil, astăzi, în interiorul grotei principale sunt plasate mai multe temple hindu ce impresionează atât vizitatorii religioși, cât și pe cei care sunt în căutarea naturii. Mi-a plăcut foarte mult cum au integrat templele (trei la număr) în peșterile deschise publicului.

Cum ajungi la Batu Caves?

Din gara principală sunt trenuri ce te duc spre Batu Caves în aproximativ 25 de minute. Poți lua KTM Commuter Train până la Gara Caves (RM2). Intrarea către peșteri și temple este chiar la ieșirea din gară, așa că accesul este foarte facil. La intrarea pe poartă tronează Hanuman, o zeitate RAMA. A fost așezat strategic în acest loc pentru că în imediata apropiere este situată peștera Ramayana.

Înainte de scările ce duc în inima muntelui, spre templele principale, statuia lui Murugan acaparează toată priveliștea. Impunătoarea statuie are o înălțime de 43 de metri și este pictată în aur. Este considerată una dintre cele mai înalte statui din lume.

Ne-am organizat vizita la Batu Caves dimineața, o perioadă potrivită pentru urcat atâtea scări. Am evitat căldura excesivă, dar și valurile de turiști. Cele 272 de trepte pot părea descurajatoare, dar senzația avută când am ajuns sus în inima muntelui este imposibil de descris în cuvinte și panorama oferită a fost extraordinară. Din când în când mă opream să privesc priveliștea din spatele meu… mă așteptam să fie epuizant, dar întreaga experiență a fost deosebită.

Peștera Templului are cele mai incredibile și mari camere rupestre văzute vreodată. La intrarea în peșteră temperatura a scăzut simțitor și numeroasele deschideri fac ca aerul să circule în curenți ce te răcoresc instant de soarele dogoritor al Malaeziei. Întreaga peșteră arată ca o imensă catedrală, dar este un lăcaș hindus.

Dacă vizitezi Batu Caves, iată niște sfaturi care să te ajute să ai o experiență cât mai plăcută în aceste locuri.

Să nu hrănești maimuțele întâlnite în drumul spre peșteri. Comportamentul acestora este influențat foarte mult de modul în care sunt tratate de turiști și de cele mai multe ori au tendința de a îsi folosi agresivitatea în încercarea de a fura tot ceea ce pare comestibil.

Nu uita să ai întotdeauna un sticlă cu apă la tine. Experiența în sine este destul de obositoare și dacă mergi la ora prânzului, căldura excesivă poate să-ți ofere surprize neplăcute.

Fiind până la urmă vorba despre un templu, ținuta trebuie să fie adecvată și la intrare este necesar să te descalți. Nu există o taxă de vizitare, accesul este gratuit în intervalul orar 06.00-21.00!

Dacă îți place Malaezia și vrei să citești experiența mea în această țară, în categoria Asia public periodic materiale despre călătoriile mele în această parte a lumii. Cel mai recent material dedicat acestei țări este despre Kuala Lumpur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *