5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să ajungi în Sri Lanka

Cu locuri senzaționale, fie că vorbim de coastă sau munți, Sri Lanka este una dintre surprizele plăcute descoperite în această toamnă. Înainte de a vă organiza o vacanță în Sri Lanka, trebuie să vă ofer câteva informații utile, încercate chiar pe pielea mea. Sper să vă ajute!

Sri Lanka este o țară sigură. Sau cel puțin cu senzația aceasta m-am întors acasă. Ne-am plimbat cu mult peste miezul nopții prin locuri mai mult sau mai puțin dubioase și nu am simțit că nu sunt în siguranță. Oamenii sunt calmi, cazi și dornici să ajute. Ușor curioși, te vor bombarda cu întrebări despre țara ta, despre climă sau cât se câștigă la voi.

Vino cu cash. În orașe sau locuri frecventate de turiști, ai toate șansele să găsești bancomate. Recomandarea mea este să ai întotdeauna bani cash la tine. Micile magazine cel mai probabil nu acceptă plățile cu cardul, magazinele locale, tarabele, vânzatorii ambulanți… nici nu au auzit de pos-uri! Din câte am observat, în mediul rural tehnologia lipsește cu desăvârșire, am găsit magazine în care îți calculau coșul de cumpărături la modul în care calculau vânzătoarele noastre din perioada comunistă, cu pixul!

Viața pe insulă este în reluare. Pare ciudat, dar așa este. Undeva după lăsarea serii, străzile devin pustii, magazinele se închid și totul intră într-o monotonie ciudată… cel puțin pentru noi europenii! Viață de noapte întâlnești în marile orașe, dar doar în cluburile speciale pentru astfel evenimente nocturne. Ritmul acesta îl regăsim și la oamenii care oferă servicii. Nu te aștepta ca ospătarii să se miște repede sau doamna de la magazin să moară de nerăbdare să te servească. Nu o fac din proastă educație, acesta este ritmul lor.

Transportul pe insulă. Dacă vrei să te plimbi de colo-colo, prin localitate sau în cele din apropiere trebuie să ai in vedere traficul infernal și haotic. Lejer poți petrece 3 ori în trafic pentru o distanță de 50 de km. Desigur, nu este o regulă și nu înseamnă că întotdeanna este așa. Pentru călătoriile locale, spre aeroport sau diverse destinații din oraș, alege întotdeauna Pickme. Un fel de Uber, funcționează identic. Poți comanda Tuk Tuk, taxi, microbuze… în funcție de necesități și numărul de persoane. Am folosit aplicația (disponibilă IOS și Android) pentru tuk tuk și am avut parte de experiențe frumoase. Ține minte că o călătorie comandată cu ajutorul aplicației poate să fie și de 5 ori mai iefină decât dacă ai negocia ad hoc cu șoferul. Poți să plătești cu cardul sau cash, noi am ales ultima variantă din simplul motiv că știam întotdeauna cât costă cursa din momentul în care o comandam în aplicație.

Trenurile sunt ideale pentru distanțe lungi, dar foarte lente. Autobuzele locale își fac și ele treaba foarte bine și este o adevărată experiență să călătorești așa cum o fac localnicii. La capitolul autobuze, dacă ai un traseu mai lung, îți recomand cele cu aer condiționat. Prețurile sunt foarte mici, pentru o călătorie de 120 de km am plătit 11 lei…

Cazarea. Ne-am cazat în guest houses și hoteluri. Prima variantă a fost o experiență mai plăcută și am reușit să ne integrăm mai ușor în viața de zi cu zi a localnicilor. Prețurile sunt mai mult decât decente, noi ne-am cazat la un hotel (echivalent 3 stele la noi) cu 6.75 euro camera dublă. Un preț absolut fabulos pentru zona și condițiile oferite. Desigur, sunt locații pentru absolut toate pretențiile turistului și în astfel de cazuri sunt și prețurile pe măsură. Alege locul în care stai în funcție de ce îți dorești de la vacanță. Dacă ai în plan să călătorești mult și să nu stai foarte mult timp într-un loc, poți liniștit să rezervi cu o zi înainte.

Ce mâncăm în Sri Lanka. Lucrurile se complică puțin, gastronomic vorbind. Dacă ești familiarizat cu mâncarea indiană, vei asimila totul mult mai ușor. Orezul cu curry este mâncarea cea mai populară, despre ceea ce mi-a plăcut am scris într-un material precedent, aici. Elementele de bază ale amestecurilor de curry sunt condimentele – scorţişoara, curcuma, chilli şi frunzele palmierului Pandanus veitchii. La pregătirea mâncărurilor se mai folosesc şi laptele de cocos, usturoiul sau un amestec de heringi măcinaţi. Poți să te aștepți la iute și foarte iute. Din fericire, amândoi mâncăm picant așa că am trecut cu brio testul ardeiului iute.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *