Băile Herculane, între istorie și prezent.

Știu că este o stațiune destul de controversată, dar este foarte important să văd cu ochii mei, să-mi fac propria părere.

Istoria orașului începe în anul 102, atunci când romanii au folosit acest loc pentru odihnă atunci când veneau spre casă din orient, în timpul războaielor. Ulterior și-au dat seama că apele sulfuroase și izvoarele termale erau benefice pentru soldații răniți, care se refăceau foarte repede. De aici și până la amenajarea unei stațiuni a fost doar un pas. Împăratul Marcus Aurelius a spus despre aceste ape că sunt “Ad Aquas Herculi Sacras”, adică apele sacre ale lui Hercules. Ca o paranteză, chiar și în zilele noastre se mai pot vedea o parte din fostele băi romane, unele dintre ele chiar funcționale.

George Damian

Spiritul stațiunii Băile Herculane…

Din punctul meu de vedere, orașul se află într-o stare de degradare, chiar dacă se încearcă prin diverse proiecte salvarea clădirilor emblematice. În anul 1852 Franz Joseph al Austriei, împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent” și nu doresc să-l contrazic. Dacă ajungi în Băile Herculane o să descoperi un oraș de munte frumos, cu o istorie încărcată în spate, un adevărat paradis verde în inima munților. Clădirea emblematică este reprezentată de Băile Imperiale, o locație impunătoare pe malul râului Cerna. Multe dintre clădirile de la Băile Herculane amintesc de eleganța pe care austriecii au adus-o acestui loc întemeiat de romani.

Aici se poate descoperi frumusețea locurilor abandonate care transmit drama trecerii timpului, dar și regretul faptului că adevăratele comori ale țării nu sunt respectate și apreciate așa cum este firesc . Fără să realizezi la prima vedere, întreaga stațiune este influențată artistic de spiritul baroc și clădirile au în componență un amestec omogen între arhitectură și pictură.

Ce trebuie să vizitezi în Băile Herculane?

-Centrul istoric perioada regală (interbelică): Vila dr. Crăciunescu, Hotel Cerna, Izvorul de ochi, Izvorul de stomac.

-Centrul Imperial Istoric al staţiunii, alcătuit din clădiri, monumente istorice de arhitectură balneară, construite în sec. al XIX – lea, în perioada austriacă de dezvoltare a staţiunii.Vila Elisabeta (1875) – Împărăteasa Elisabeta a vizitat în mai multe rânduri staţiunea, iar în 1887, a petrecut un sejur de şase săptămâni, în vila special amenajată pentru ea (clădirea necesită a fi reabilitată).

Izvoarele publice din Băile Herculane: izvorul de apă plată Domogled, Izvorul de ochi Argus, Izvorul de stomac, Izvorul de cură internă Diana III, Izvorul Scorillo.

Peştera ”Grota Haiducilor” (”Peştera Hoţilor”) în care s-au descoperit urme de locuire umană din paleolitic.

-Statuia lui Hercules, montată în 1847, operă a maeştrilor Rammelmayer şi Glantz din Viena.

Unde te cazezi?

Ai foarte multe posibilități de cazare, hoteluri cu multe stele sau mici pensiuni cochete. Noi am ales pensiunea Bella Donna, o locație ieftină, cochetă și curată. Pensiunea este situata la aproximativ 2 km de la intrarea în stațiune dinspre gara, pe partea dreapta a drumului principal. Dispune de:

  • 6 camere duble (cu pat matrimonial), dotate cu bai proprii, TV (satelit), internet wireless, frigider.
  • bucatarie complet utilata pentru uzul turistilor
  • parcare gratuita in curtea pensiunii
  • gratar pe malul raului Cerna
  • terase (pe malul apei, si in pensiune la parter, etajul I si II)
  • foisor in curte

Ne-a plăcut foarte mult această zonă! Am profitat din plin de un sfârșit de săptămână aventuros, cu drumeții montane și o vizită în Orșova, acolo unde ne-am plimbat cu vaporul pe Dunăre. Îți recomand să oferi o șansă locațiilor minunate pe care România încă le are, să faci abstracție de tot ceea ce este negativ și să te bucuri cu adevărat de frumusețea, natura și oamenii României. (foto – flickr)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *