Bangkok. Ce am vazut și ce recomand…

Bangkok-ul nu a fost dintotdeauna orașul aglomerat și plin de zgârie-nori pe care îl vedem astăzi. În trecut, cu peste 200 de ani în urmă bărcile erau principalele metode de transport și existau peste 500 de “khlongs” (canale cu apă) care făceau posibil transportul în oraș și în jurul acestuia. Datorită acestor canale și-a câștigat renumele de Veneția Estului și a fost foarte mult timp o principală rută comercială pentru negustori. În ultimele decenii, orașul s-a dezvoltat într-un ritm amețitor, mare parte din canalele navigabile au fost astupate și s-au construit autostrăzi suspendate.

Când să călătorești în Bangkok? Se spune că este cel mai călduros oraș de pe glob cu o temperatură medie anuală în jurul a 29 de grade. Climatul se împarte în 3 anotimpuri: sezonul cald din martie până în iunie, sezonul ploios din iulie până în octombrie și sezonul rece noiembrie – februarie, cu temperaturi medii de 27-28 grade. Pentru noi, ca europeni, cea mai bună perioadă de călătorie din punct de vedere al temperaturii este sezonul rece, noiembrie – februarie. Thailandezii s-au născut pe bună dreptate în țara zâmbetelor. Sunt plini de căldură sufletească, vor încerca întotdeauna să evite conflictul și această filozofie de viață face din ei oameni extrem de ospitalieri, pașnici. Totuși, oamenii au învățat că zâmbetul poate aduce profit și mai ales în zonele turistice, un ajutor dezinteresat poate ascunde un interes în spate… Însă atâta timp cât ești conștient de acest lucru, nu ai de ce să-ți faci probleme. Noi nu am avut probleme din acest punct de vedere și pot spune că toată experiența Thailanda a fost una de poveste!

Dacă ajungi aici trebuie să profiți la maxim de transportul în comun. Metroul-usor suspendat este senzațional în sensul că poți ajunge cu ușurință aproape oriunde îți dorești. Pe lângă metroul suspendat poți apela la autobuze locale sau celebrele tuk-tuk, dar ține cont că traficul este infernal la orice oră din zi sau din noapte. Desi aglomerat, orasul nu mi s-a parut deloc sufocant, experiența de turist a fost mai mult decât perfectă. Bangkok-ul este prietenos si generos cu turistii, ceea ce îl face unul dintre cele mai vizitate orașe din Asia. Se spune că fie iubești, fie urăști Bangkok-ul pentru că este un oraș la care nu poți rămâne indiferent. Noua ne-a plăcut foarte mult și revenim cât de curând în acest superb furnicar.

Chiar dacă este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, să nu uităm că Thailanda este o țară săracă, lovită parcă din senin de valuri de turiști și globalizare… Negocierea este baza cumpărăturilor perfecte, fie ca vorbim de suveniruri, mâncare sau o plimbare cu tuk-tuk-ul. Cum spuneam mai sus, thailandezii folosesc zâmbetul în favoarea ta, dar mai mult în favoarea lor. Nu rămâne decât să negociați cu calm și să alegeți înțelept!

Ce să vizitezi în Bangkok? Asta este o întrebare destul de grea. În general gusturile nu se discută și fiecare avem propriile aspirații și percepții. Nu pot spune că am reușit să vedem “tot ce se putea vedea” și acesta este principalul motiv pentru care dorim să revenim, să încercăm să bifăm toate obiectivele ratate. Încă din România ne-am propus să vizităm Marele Palat, spre ghinionul nostru a fost închis pe durata călătoriei noastre, așa că ne-a râmas încă un motiv ca să ne întoarcem aici. Grand Palace a fost construit la ordinul regelui Rama I în anul 1782, atunci când a mutat capitala țării în noul Bangkok. A fost reședință regală peste 160 de ani și cu timpul au fost adăugate temple sau clădiri, astăzi este un adevărat complex și este folosit pentru ceremonii oficiale. Tot în această zonă poți vizita Templul lui Buddha de Smarald (Wat Phra Kaew), Wat Arun sau Wat Pho.

  • Templul Wat Pho: aflat foarte aproape de Grand Palace, Wat Pho există pe acest loc încă de pe vremea când Bangkok-ul era doar un mic sătuc. Adăpostește cea mai mare colecție de statui cu Buddha din Thailanda printre care și celebra statuie de 46 de metri Reclining Buddha. Pe lângă rolul religios, aici a fost înființată prima universitate din Bangkok, dar și prima școală de masaj (contra cost puteți încerca aici și un masaj tradițional). Programul de vizitare al templului este zilnic, între 08:30 – 18:00, iar un bilet de acces costă 100 de baht.
  • Templul Wat Arun: templul are o însemnătate istorică deosebită, fiind locul central al fostei capitale din Thonburi, înainte ca acesta să fie mutată pe actualul loc. Pentru o priveliște superbă a orașului din vârful templului, cel mai bine îl vizitați la apus. Ajungeți aici foarte ușor cu barca din Tha Thien (portul aflat foarte aproape de Marele Palat și Wat Pho. Templul este deschis zilnic între 08:30 și 17:30, iar un bilet costă 50 de baht.

Să nu uităm că Bangkok-ul este plin de temple, peste 400 de astfel de locații sunt obiective turistice principale, este imposibil să le vezi pe toate, la fel și restul obiectivelor turistice. Este foarte important să-ți faci o listă cu ceea ce vrei să vezi și să faci, pentru a te putea organiza mai ușor când ajungi. Că socoteala de acasa nu se potrivește cu cea din târg… asta este o altă poveste, dar puțină organizare ajută foarte mult. Mai spus, v-am scris cele mai vizitate și cele mai frumoase temple din zonă. Sunt “must have” și foarte apropiate ca amplasament.

Pentru iubitorii istoriei, piața plutitoare Damnoen Saduak este o adevărată încântare. În vremurile trecute comerțul se făcea nu doar prin piețe sau stradă, ci direct din barcă prin numeroasele piețe plutitoare. Chiar dacă aproape au dispărut cu desăvârșire, Damnoen Saduak este una dintre excepțiile rămase, chiar dacă (judecând după numărul de turiști) scopul acesteia este mai mult turistic în ziua de azi. Cu toate acestea este o experiență inedită ce trebuie trăită. Din Bangkok, în Damnoen Saduak ajungi în aproximativ 2 ore și costă aproximativ 600 baht dus-intors, cu taxiul. (va urma)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *