Buget de călătorie. Cât am cheltuit 14 zile în Thailanda?

Thailanda a fost un vis frumos, nu îndepărtat pentru că am reușit să păstrăm intacte cele mai frumoase amintiri din cele 2 săptămâni petrecute în țara zâmbetelor. Înainte să plec în Thailanda am auzit tot felul de povești legate de costuri, mâncare cu 4-6 lei, cazări cu 5 dolari… Poate că totuși este bine de menționat că suntem diferiți ca oameni, deci automat percepțiile sunt diferite. Moneda natională thailandeza e baht-ul și la momentul în care scriu acest articol, paritatea este de 1 baht – 0.14 ron.

Transportul. Dacă ai răbdare să urmărești ofertele companiilor care oferă zboruri spre Asia, vei avea surpriza să găsești curse la prețuri incredibil de bune. De regula, biletul de avion il vei găsi cam pe la 400-600… în funcție de sezon sau legături.

În Thailanda transportul în comun este destul de ieftin și ai suficiente variante de buget. Autobuz, tren, taxi sau tuk-tuk. Nu uita că de cele mai multe ori trebuie să negociezi. Prețurile reale sunt undeva la jumătate din suma cerută inițial.

Cazare. Slavă cerului! Ofertele pentru cazare sunt pentru fiecare buzunar. Poți să te cazezi cu 5 euro sau cu sute…. depinde mult de pretențiile tale, dar și bugetul alocat cazării. O cazare decentă din toate punctele de vedere are un cost aproximativ de 20-50 euro. Dacă nu ai un plan de călătorie, poți rezerva inițial primele nopți, apoi în funcție de traseu poți face rezervările și pentru cazările viitoare. Nu uita că evaluarea hotelurilor în Asia se face la standarde mult mai joase ca în Europa, așa că încearcă să găsești cazări care depășesc un rating 8. Internetul funcţionează foarte bine în Thailanda și cel mai popular site este Agoda.

Mâncarea. Aici găsim mâncare bună pentru orice buget, la de la restaurante de lux la street food. Încearcă pe cât posibil să mănânci acolo unde fluxul de turiști sau localnici este mare și nu strică să acorzi o atenție mai mare modului în care sunt preparate și depozitate alimentele. Pad Thai este cel mai răspândit preparat, foarte bun şi ieftin. Poți mânca pe săturate cu 3 euro sau cu 50! Depinde doar de tine. Îți recomand să te bucuri cât mai mult de bucătăria locală, evită preparatele europene și profită de incursiunea culinară incredibilă oferită de Thailanda.

Acestea au fost câteva sfaturi de care am ținut cont la rândul meu, hai să vedem cât ne-a costat cele 2 săptămâni în Thailanda!

Cazare – 193 euro
Transport local ( autobuz, microbuz, zboruri interne) – 122 euro.

Mâncare – 70 Euro

Bilete de avion București Bangkok și retur – 550 euro.

Costurile totale au fost de 935 euro pentru o persoană. Așadar cele 14 zile în Thailanda ne-au costat aproximativ 2000 de euro pentru 2 persoane. Este mult? Este puțin? Menționez faptul că ne-am plimbat prin toată țara, am folosit autobuze locale, zboruri interne cu Bangkok Air și Air Asia, dar și un microbuz privat care ne-a dus din Bankok spre Koh Chang. Consider că toată experiența a fost mai mult decât rezonabilă din punct de vedere financiar, așa că mă declar foarte mulțumit. În mod cert, Thailanda nu este genul acela de destinație all inclusive cum sunt, de pildă, Turcia sau, mai nou, Bulgaria. Sunt convins că puteam reduce foarte mult bugetul, dar alegerile au fost inspirate și ne-am putut bucura de cele mai bune servicii pe toată perioada sejurului. Nu ne-a lipsit nimic! Pot spune chiar că, ușor-ușor, Thailanda a devenit un fel de avanpost românesc, cel puțin pe timp de iarnă, foarte mulți români aleg această destinație exotică în perioada în care acasă, în România, frigul este regele suprem.

2 comments
 • Anca
  November 2, 2019 at 7:33 am

  M-ai facut curioasa cu Asia ta! Este nevoie de viza?

  Reply
  • Daniel • Post Author •
   November 2, 2019 at 9:00 am

   Anca, bună dimineața! Chiar îți recomand Thailanda. Este țara potrivită pentru incursiunea în Asia. Este nevoie de viză. Am scris în trecut un material despre viza în Thailanda, poți consulta si site-ul MAE.

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *