Casa Glod, una dintre cele mai apreciate pensiuni tradiționale din România!

Mă bucur că există oameni care sfințesc locul. Așa este și cazul familiei Mușat. V-am tot povestit despre Casa Glod, superba pensiune tradițională din Glod, județul Alba. Între timp a ajuns una dintre cele mai apreciate pensiuni tradiționale din România, cu sute de menționări pe rețelele de socializare sau topuri de profil în agențiile de turism Zilele trecute am apucat să stau de vorbă cu Alin (și Dora), doi oameni minunați care au reușit să pună bazele unei afaceri de familie, una în care a fost investită foarte multă dragoste și mai ales multă muncă fizică. Să restaurezi case vechi de peste 200 de ani și să reușești să le păstrezi așa cum erau odinioară… nu este tocmai o muncă ușoară…

Care este povestea voastră? Cum a început totul?

Este foarte important să menționez că inițial nu ne gândeam că pasiunea noastră pentru România și tradiție va ajunge să devină un “job permanent”. Alături de soție, am reușit să punem pe hârtie toate planurile noastre și cu o brumă de bani câștigați prin spitalele din Italia, am reușit să ne vedem visul cu ochii. Casa Glod este o parte din inima noastră, un loc în care am muncit cot la cot și am investit absolut tot ce aveam… Într-un fel sau altul, ne-am dorit o viață liniștită pentru copii, avem doua tinere speranțe și nimic pe lumea asta nu poate să ne aducă o mai mare satisfacție. Povestea noastră este foarte lungă, dar se poate reda prin câteva cuvinte. Ne-am îndrăgostit de această zonă în urma unei vizite și astăzi suntem rezidenții munților în adevăratul sens al cuvântului.

La ce se poate aștepta turistul care alege să petreacă câteva zile la voi?

Casa Glod este o gospodărie în adevăratul sens al cuvântului. Clădirea Școlii sau Muzeul sunt locuri în care oaspeții se pot caza în cele 10 locuri disponibile. Toate locuințele sunt vechi de peste 200 de ani, au fost recondiționate și redate circuitului turistic păstrând intacte elementele originale. Fiecare casă are propria poveste. Cea mai apreciată de turiști este „Casa Muzeu”. A primit acest nume pentru este este cea mai veche dintre casele complexului nostru. „Primăria” și „Școala” sunt alte locuințe cu renume tradițional și un mare impact istoric.
Oferim tot confortul necesar pentru a petrece câteva zile departe de agitația urbană, dar nu am dorit să includem foarte multe aspecte moderne. Am omis televizoarele sau wifi-ul disponibil în toate pensiunile clasice.

Cât de mult apreciază oamenii această formă de turism?

Consider că este foarte important ca cei care ne trec pragul să se simtă ca acasă, în familie. Nu îi considerăm turiști, ci oaspeți și suntem onorați să îi avem cazați în Casa Glod. Oamenii sunt impresionați, nu există foarte multe locații în care chiar te poți caza, majoritatea locuințelor vechi recondiționate sunt strict pentru vizitare, noi ne-am dorit să oferim oportunitatea celor care doresc să petreacă câteva zile și să experiementeze traiul de odinioară. La noi, oamenii află foarte multe informații despre tradițiile României și bucăți nealterate de istorie. În societățile premoderne, importanța gospodăriei țărănești, și a țăranului agricultor ca lucrător al pământului și mai ales crescătorului de animale este primordială. Este remarcată importanța socială deosebită a ocupației țăranului, care este producător de bunuri și materii prime, a cărui muncă presupune un surplus de materie primă care să aducă hrană și celorlalte clase sociale, care nu se ocupă cu agricultura sau creșterea animalelor.

Despre cazare am înțeles, spune-mi te rog din punct de vedere culinar la ce să ne așteptăm.

Doresc să menționez de la bun început că nu avem un restaurant în sine, dar gătim cu drag celor care doresc să încerce produsele și preparatele zonei. Dora, cu siguranță, este o bucătăreasă desăvârșită și toate preparatele culinare sunt făcute din ingrediente locale. În încercarea noastră de a promova tradiția, dorim în același timp să păstrăm acest standard și din punct de vedere culinar.

Există o anumită perioadă în care turiștii se pot caza la voi?

Nu. Locația noastră este deschisă tot timpul anului, fiind până la urmă casa noastră, suntem mereu aici și asta ne ajută să putem onora toate cererile. Experiențele turistice în funcție de perioadă sunt diferite, dar fiecare anotimp al anului este frumos și aduce cu el măreția României și natura încă vie, plină de viață.

Pe site-ul lor (www.casaglod.ro) sau pagina de facebook, găsești toate detaliile referitoare la prețuri, rezervări sau alte informații utile. Sat Glod nr 44 Comuna Almasu Mare, Jud. Alba ,  +40 746 350 969sau casaglod@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *