Ce am mancat (și ce nu) în Thailanda!

Dacă stau să mă gândesc la bucătăria thailandeză, ar fi greu să nu îmi amintesc de chipul oamenilor sau reacția pe care o au în momentul în care le încerci preparatele.

Ce nu am mâncat în Thailanda?

Dacă acasă mi-am pus în gând să încerc lăcuste și tot felul de insecte pe care europenii le consideră greu de digerat, în Thailanda m-am ferit de astfel de experiențe culinare. Stomacul meu nu a fost atât de curajos și am avut pur și simplu un blocaj psihic în momentul în care eram pe punctul de a mânca ciudățenii mișcătoare, prăjite sau fierte.
Una dintre delicatesele lor este reprezentată de ouăle roz. Se numesc ochiul dragonului sau englezește, century eggs. Nu îți imagina că pentru un european așa ceva este o încântare a papilelor gustative. Ochiul Dragonului sunt ouă de găină (rațe sau gâște) vechi de câteva luni cu un interior foarte negru. Le știam povestea, nici când le-am văzut în fața ochilor nu mi-a crescut pofta să încerc așa ceva.

Ce mi-a plăcut foarte mult?

Ador bucătăria thailandeză! Mix-ul de gusturi este extraordinar. Picant, dulce cu acrișor, aromele legumelor și a plantelor utilizate… la superlativ! Oamenii ăștia mănâncă foarte mult orez și foarte multă carne prăjită, legume trase la tigaie și paste de orez. Practic sunt elemente de bază în bucătărie, indiferent de clasele sociale. Pot spune că orezul este „pâinea” lor, aproape orice preparat este însoțit de orez sau paste.
Mâncarea pe stradă este atât de ieftină încât nu se poate să nu încerci (aproape) toate preparatele oferite sau cel puțin pe cele care au conțin ingrediente de care ai auzit.

Dacă îți vine în minte problema igienei în astfel de locuri ambulante, cel mai indicat este să nu te gândești prea mult la asta. Să ne înțelegem, thailandezii sunt de regulă foarte curați chiar dacă locurile în care prepară mâncare îți pot pune mari semne de întrebare. Toate acestea vin la pachet cu prețul foarte mic. Pentru 2-3 euro mănânci pe săturate. Pad Thai-ul rămâne favoritul meu, nu am reușit să mă pot sătura de acest preparat minunat. Este preparatul tipic, tradițional și unul dintre cele mai apreciate de turiști.

Picant sau nu?

De cele mai multe ori preparatele thailandeze sunt foarte picante. O iuțeală neîntâlnită în Europa și care poate să fie destul de inconfortabilă. Partea șocantă este că degeaba ceri „no spicy”, oricum îți vor adăuga un praf de chili din simplul motiv că nu știu limba engleză sau pur și simplu vor să se amuze pe seama turiștilor. Oricum, uită de noțiunea de picant pe care o cunoști de acasă. Aici totul este dus la extrem. Picant sau foarte picant. Până acum am încercat doar picant care a fost cu mult peste așteptările mele și în general sunt o persoană care adoră senzația de iute. Am stat la masă cu thailandezi, am mâncat alături de ei și copiii lor. Nimeni nu se plângea de iuțeală, o normalitate a preparatelor thailandeze. Cum am supraviețuit mâncării picante din Thailanda? Greu de spus, dar sunt întreg.

Prima experiență cu iutele acesta „ucigător” am avut-o la o tarabă, pe stradă, într-un moment în care mi-am dorit să încerc și variantele picante. Știu că am cerut un orez puțin picant, însă prima lingură pe care am înghițit-o fără să gândesc a fost și ultima… Nu pot să descriu în cuvinte senzația, a fost ceva incredibil. M-am făcut roșu, mi-au dat lacrimile instant și am transpirat prin fiecare por al pielii. Zeci de minute am încercat orice ca să scap de senzație, chiar și apa… una dintre cele mai proaste alegeri atunci când vine vorba de iute.

Si dulcele este dus la extrem. Dulcele este de fapt foarte dulce. Deserturile sunt experiențe pe care nu trebuie să le ratezi, pentru că orice altceva ai și acasă…

Dacă nu te acomodezi cu mâncarea?

În Asia nu este așa ușor să găsești mâncarea vestică cu un gust foarte bun. Dacă totuși găsești un local care servește astfel de preparate, de cele mai multe ori gustul lasă de dorit. Întâlnești McDonalds sau KFC, dar prețurile sunt piperate și până la urmă ai ajuns tocmai în Asia ca să mănânci cartofi prajiți? Nici la capitolul cafea thailandezii nu stau foarte bine, de cele mai multe ori este servită cafea instant și trebuie să ceri special cafea normală. Excepție o fac cafenelele variate, acolo unde poți savura foarte multe tipuri de cafea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *