Trăim într-o perioadă în care accesul la informație este liber, cu toate acestea foarte multe persoane nu cunosc anumite funcții ale organismului uman. Despre sistemul circulator se vorbește foarte mult, însă foarte puțin despre sistemul limfatic. În acest articol îmi propun să discutăm în termeni simpli, despre rolul sistemului limfatic în organism.

Și totuși… ce este sistemul limfatic?
Fără exagerare, sistemul limfatic face parte din armele organismului. Acesta acționează ca un adevărat sistem de drenaj al corpului uman. Limfa este un lichid incolor, format din lichidul interstitiar din spatiile intercelulare și conține cu aproximație 95% apă. Vasele limfatice au rolul de a transporta limfa și se găsesc în toate țesururile, excepție o face sistemul nervos central. Dimensiunile sunt diferite, vorbim aici despre capilare și până la canale limfatice. Sunt similare cu cele care transportă sângele în organism.

Ce rol are sistemul limfatic?
Ei bine, sistemul limfatic are rol de a proteja organismul de substanțe străine și dăunătoare. Absoarbe cu succes acizii grași și grăsimile întâlnite la nivelul intestinului subțire și le asigură transportul în tot organismul și în același timp are grijă să manipuleze substanțele toxice care intră în organism din surse externe. Fiind un foarte bun “conductor”, redirecționează surplusul de lichide din țesuturi. Acest transport ajută la prevenirea edemului și  este un susținător activ al sistemului circulator.

Poate că foarte mulți dintre voi au impresia că sistemul limfatic este un circuit închis. Ba din contră, acesta filtrează aproximativ 20 de litri de sânge pe zi și în același timp reciclează plasma din sânge. Din această medie, aproximativ 3 litri de sânge sunt transportați de sistemul limfatic, ulterior această cantitate se întoarce tot în sânge. Un aspect foarte important! Limfa nu este transportată de-a lungul sistemului limfatic de inimă, ci de presiunea asupra vaselor limfatice excercitate de mișcările corpului. Asta trebuie să ne facă să înțelegem că, cu cât ne miscăm mai  puțin… cu atât sistemul limfatic devine mai lent.

Îmbunătățirea sistemului limfatic este cheia pentru a ajuta organismul să curețe depunerile toxice. Toate aceste depuneri au legătură cu celulita și depunerile de grăsime, tulburări degenerative sau cronice. Din fericire avem la îndemână cel mai bun “medicament” pentru organism: APA! Trebuie să bem foarte multă apă, zilnic. Insuficiența de apă duce automat la încetinirea și îngroșarea limfei.

Iată ce poți face pentru a menține sănătos sistemul limfatic:
– Evită consumul de alimente grase sau rafinate. Alege alimentele integrale, neprocesate cât mai mult posibil.
– Consumă cât mai multe fructe/legume crude. Enzimele și acizii din fructe curăță natural sistemul limfatic. Un mic sfat. Consumă multe fructe pe stomacul gol. Vei ajuta foarte mult transferul elementelor direct către limfă. Ai grijă să consumi legume proaspete și neapărat verzi. Clorofila și mineralele prezente în legumele verzi ajută foarte mult organismul să curețe corect limfa.

Cum putem stimula limfa?

-Drenajul limfatic nu trebuie să lipsească! Compus din tehnici spciale de masaj. Nu doare, organismul îl resimte ca pe un masaj de relaxare, cu specificația că ținta este harta limfatică.
– Respirația. Aproximativ 60% dintre nodurile limfatice se află chiar sub diafragmă. Respirația adâncă și din diafragmă este unul dintre modurile în care punem în circulație limfa.
– Mișcarea. Trebuie înțeles faptul că fluidele limfatice trebuie să circule pentru a elimina toxinele. Cu cât avem o viață cât mai activă, reușim să menținem limfa într-o activitate permanentă.

Funcționarea necorespunzătoare a sistemului limfatic este vinovată de apariția celulitei și a obezității. Un flux limfatic toxic poate produce limfa îngroșată și plină de toxine care vor influența negativ celulele și organele. Când limfa nu drenează corespunzător, în țesuturi se acumulează apă și toxine. Toate acestea blochează alimentarea corespunzătoare a celulelor cu oxigen și nutrienți.