Cetatea Șoimoș, poarta dintre Banat și Transilvania!

Seria materialelor dedicate României continuă, așa că astazi ajungem în județul Arad și vizităm una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din România, Cetatea Șoimoș. La granița dintre Banatul istoric și Transilvania. Atestată documentar din anul 1278, cetatea a jucat un rol militar important în zonă, dominând valea Mureşului. Peste Mureş se afla cetatea Lipova, astăzi în ruină completă. Cetatea a fost refăcută de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. Pentru scurt timp, între 1541 – 1542, aici a fost reşedinţa principelui Transilvaniei. În secolul al XVIII-lea, după înfrângerea otomanilor, şi-a pierdut importanţa militară şi a căzut în ruină.

Cetatea Șoimoș continuă să adune din ce în ce mai mulți vizitatori, de pe platoul cetăţii aveţi o privelişte fantastică asupra Văii Mureşului şi a munţilor din Ţara Zarandului.

A fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, la sfârșitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. Este atestată documentar din anul 1278, iar după 1315 ajunge domeniu regal, fiind reședința comiților și vicecomiților de Arad. În 1509 cetatea și domeniul revin lui Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, care a practicat o crâncenă exploatare. Ea este asediată în 1514 de răsculații români și maghiari, conduși de Gheorghe Doja.
Turcii au ocupat cetatea în anul 1552, după asedii repetate, iar în 1595 a fost recucerită de către Borbély György – căpitanul lui Ștefan Bathori – ajungând în custodia domnitorilor din Ardeal. În 1599-1600 trece sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. Castrul a fost eliberat definitiv de sub dominația turcească abia în anul 1688. Stricăciunile din timpul și după asediu nu au mai fost remediate niciodată, fortificațiile intrând în paragină. Nici pentru conservare nu s-au mai luat măsuri.


În secolul al XVIII-lea pierde treptat importanța militară, ca urmare a perfecționării artileriei. În 1784, în apropierea ei s-au ciocnit răsculații lui Horia cu forțele imperiale și nobiliare. Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat în ruine.

Accesul la Cetatea Șoimoș se face de pe DN7 de la podul peste valea Șoimoș, aflat la ieșirea din Radna/Șoimoș către Savarsin, urcând pe potecă. Nu este posibil accesul auto până la cetate. Cea mai apropiată stație CFR este Radna (stația deservește și orasul Lipova). De la stația CFR se poate merge pe jos către cetate, prin localitatea Radna, pe marginea drumului național. In împrerjurimi se află numeroase obiective ce pot fi vizitate iar Munții Zărand oferă condiții excelente pentru drumeții pedestre și cicliste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *