Ceylon, ceaiul negru din Sri Lanka

Sri Lanka a reușit să ne ofere foarte multe momente minunate, acesta este unul dintre motivele pentru care dorim să ne întoarcem în această țară fabuloasă.

Ceylon este numele vechi al țării și este o fostă colonie britanică. Englezii au făcut eforturi pentru încurajarea cultivării ceaiului pe această insulă. Istoria ceaiului în Sri Lanka are o tradiție relativ scurtă, în comparație cu alte popoare care cultivă această plantă.

Producția de masă a ceaiului a început în jurul anilor 1860, după ce (arborele de cafea) principala sursă de venit a localnicilor a fost distrusă de o boală fungica.

În anul 1872, James Taylor a obținut prima recoltă de ceai Ceylon. Acest sortiment a ajuns în Londra și așa a început frumoasa poveste a ceaiului din Sri Lanka.

Ceaiurile negre Ceylon sunt cele mai populare pentru prepararea ceaiurilor reci. Ne-am întors cu valiza plină cu ceai și vom avea posibilitatea să-l testăm tot timpul anului. Întâlnim acest tip de ceai și în sortimentele Earl Grey. Când vei savura un astfel de preparat, să îți aduci aminte că probabil provine din frumoasa insulă Sri Lanka.

Există șapte regiuni celebre de cultivare a ceaiului în Sri Lanka, care îi imprimă acestuia anumite trăsături caracteristice: Nuwara Eliya, Dimbula, Uva, Uda Pussallawa, Kandy, Ruhuna, Sambaragamuwa.

În funcție de condițiile de sol și climă, plantațiile de ceai Ceylon se împart în trei categorii: joase (altitudini între nivelul mării și 600m), medii (600 – 1200 m) și ridicate (peste 1200 m). Sri Lanka are șapte regiuni de cultivare a ceaiului și majoritatea dintre ele sunt deja obiective turistice importante pentru călătorii interesați de istoria ceaiului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *