Chiang Mai, temple thailandeze și elefanti

Următoarea aventură în țara zâmbetelor o reprezintă orașul Chiang Mai, un adevărat colț de rai pe care nu trebuie să îl ratezi dacă ajungi în Thailanda, reprezintă o fostă capitală a Regatului Lan Na (1296-1768), care a devenit Regatul Chiang Mai, un stat afluent al Thailandei între anii 1774-1899. Acesta se află la 700 km la nord de Bangkok și este situat între cei mai înalți munți din țară. Orașul se află pe râul Ping, un afluent major al râului Chao Phraya.

Chiang Mai a devenit un oraș destul de aglomerat din punct de vedere al turiștilor care ajung aici pe tot parcursul anului. În nordul Thailandei poți ajunge chiar și din București, cu o singură escală în Doha. În cel mai fericit caz, poți ajunge la destinație în aproximativ 17 ore. Pentru cei care vor să ajungă aici din alte orașe thailandeze, eixstă numeroase opțiuni – tren, autobuz, avion. Din Bangkok poți zbura cu companii low cost thailandeze, Air Asia si Nok Air sunt cele mai ieftine.

Te îndrăgostești fără să vrei de acest oraș, chiar dacă flux-ul de turiști își lasa amprenta și prețurile încep să crească în fiecare an. Cu toate acestea, dacă vrei să descoperi nordul thailandez, Chiang Mai este locația perfectă.

Cele aproximativ 300 de temple din oraș te vor face să amețești la propriu, prin imensitate și culori. Nu spune nimeni că trebuie să le vizitezi pe toate, dar dacă ajungi aici este pacat să nu vizitezi câteva dintre ele, poate pe cele mai mari sau impresionante. În majoritatea templelor poți intra gratuit și poți vizita atât curțile, cât și interioarele. Doi Suthep este unul dintre templele pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi aici. (despre temple discutam pe larg intr-un articol viitor)

Elefanții din Chiang Mai

Adrian și Florin, prietenii cu care am străbătut Thailanda în lung și lat, au avut parte de o experiență formidabilă într-un adăpost de ocrotire a elefanților. Aici ai șansa să vezi cum trăiesc elefanții într-un mediu cât se poate de liniștit. Proiectul este privat și banii încasați de la turiști sunt destinați exclusiv salvării, tratarea și adăpostul elefanților. Mulți dintre ei au fost salvați de la femieri care îi maltratau și îi foloseau la munci agricole sau forestiere. Au petrecut o zi întreaga alături de o familie locală, au ajutat la treburile casnice și au văzut care sunt cu adevărat nevoile zilnice a unui elefant.

Chiang Mai Zoo. Nu am fost niciodată fan, dar aici mi-am dorit să ajung la zoo. Grădina Zoologică impresionează prin suprafața de întindere, împărțită pe zone geografice (zonă africană, asiatică, australiană sau europeană) și cu o mare varietate de păsări, reptile și multe alte animale interesante. Să nu uit de panda sau koala, a fost prima dată când i-am văzut în realitate și nu pot să nu îmi exprim nemulțumirea pentru felul în care sunt ținute în captivitate. Dincolo de toate acestea, este un loc perfect în ceea ce privește încarcarea bateriilor și petrecerea timpului cât mai aproape de natură. Poate că astfel de experiențe ne fac să fim mai responsabili cu mediul înconjurător, cu natura în sine.

Ne-am cazat într-o locație destul de centrală, așa că am avut norocul să fim foarte aproape de Night Bazar, una dintre piețele de top din Chiang Mai. O experiență inedită dacă vorbim de shopping sau și mai indedită dacă vorbim despre preparatele culinare. Mâncarea în Night Bazar este ieftină, foarte bună și diversificată. Reversul medaliei, Saturday Night Street Market este genul de piață în care te sufoci la propriu. Tronează prin întindere, aglomerație, produse de duzină și mizerie. Dacă îți place aventura, nu rata piața de sâmbătă seara.

Trecând peste toate nemulțumirile mele, aici ne-am răsfățat enorm în ceea ce privește experiența culinară. Pot spune că am mâncat preparate foarte bune și tot aici am mâncat și cel mai bun Pad Thai (care mi-a plăcut atât de mult încât a fost farfuria preferată în cele 2 săptămâni de Thailanda).

Expediții în jungă, drumeții în munți sau către cascade impresionante. Chiang Mai-ul este locul perfect când vine vorba de adrenalină, trebuie doar să îți dorești!

Grupul nostru, după experiența Night Bazar

Transportul în comun în Chiang Mai este mai mult decât dominat de tuk tuk-uri și songthaews, cele din urmă sunt camionete roșii care funcționează în regim de taxi colectiv. Transportă mai mulți turiști dintr-o locație în altă, la prețuri pe care le stabiliești în momentul în care oprești o astfel de mașină. Prețul călătorilor este accesibil și negociabil. Există și taxiuri, dar mai le vezi mai rar. În general acestea sunt disponibile în zona aeroportului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *