Colombo și prima impresie despre Sri Lanka

Profit că fusul orar îmi este dat peste cap și scriu la cald câteva impresii despre călătoria începută ieri. Sri Lanka părea un vis îndepărtat și cu puțină răbdare uite că nu a rămas doar la stadiul de vis… a devenit ceva real.

Cu vecini celebri precum Maldive și India, Sri Lanka este o țară insulară. Până în 1972 se numea Ceylon, apoi când aceasta devine republică, primește numele pe care îl cunoaștem astăzi. Din punct de vedere al temperaturilor, Sri Lanka este țara în care poți merge în orice perioadă a anului, dar cu atenție sporită la muson și perioadele acestuia în zonele în care intenționezi să ajungi. Decembrie-martie sunt lunile potrivite pentru un sejur aici, noi am ales noiembrie cu riscul de a prinde niște ploi în partea de sud a insulei. Temperaturile maxime în această perioadă ajung la un 30 de grade, acum este ora 00.23 și afară temperatura este de 26 de grade… Umed și cald!

Drumul spre Sri Lanka și primlele impresii despre Colombo.
Am prins oferă la Emirates, așa că nu am stat pe gânduri și am achiziționat biletele. Sunt foarte multe companii care zboară spre această destinație, pe noi ne-a încântat escala între segmente și faptul că orele de zbor se potriveau perfect încât decalajul orar să nu își facă de cap. Primul segment a durat 4.5 ore, o escală de 5 ore în Dubai și următorul zbor de 4 ore până la Colombo. Am zburat pentru prima data cu Emirates și ambele segmente (București Dubai si Dubai Colombo) au fost excelente. Ne-a impresionat faptul lipsea cu desăvârșire aglomerația și datul din coate atunci când se deschide o poartă de îmbarcare, toată lumea aștepta răbdătoare și organizarea aparte a făcut această experiență să aducă un plus asupra stării noastre de spirit.

Colombo nu pot spune că a reușit să mă impresioneze într-un mod exagerat, poate că și experiența țărilor asiatice a făcut ca să privesc lucrurile mult mai clar, să trec peste euforia specifică europeanului ce vede Asia pentru prima dată și să văd totul mult mai clar, mai obiectiv. Este fără îndoială o metropola plina de viata, oraşul este caracterizat de un atractiv amestec de vechi şi nou. Dacă în Thailanda ne-au impresionat foarte mult templele budiste, în Sri Lanka am reușit să ne păstrăm atracția pentru această religie. Din punctul meu de vedere, templele sunt o expresie pură a acestei credințe.

Orașul este un amalgam de străduțe, parcuri și piețe locale… un loc potrivit pentru schimbul cultural de care avem nevoie într-o astfel de călătorie. Cu atâta sărăcie în jur, este forte greu ca oamenii să rămână umili și mulți încearcă să profite de pe urma turiștilor. Sunt în stare să-ți vândă orice, să îți ofere cele mai mișto tururi ale orașului sau să te cazeze în cele ma bune și ieftine hoteluri. Sunt agasanți și trebuie să le răspunzi cu calm și politicos că nu ai nevoie de nimic.

Să nu te lase inima dacă la colț de stradă dai nas în nas cu o cobra… îmblanzitori de cobre găsești la tot pasul și dacă nu îți plac reptilele, situația în sine poate să-ți aducă fiori reci pe șira spinării! Orașul crește de la an la an, se construiește într-un ritm alert, chiar modern și înalt, așa cum îi să bine unui oraș în plină dezvoltare. Probabil înainte de întoarcerea spre casă o să încerc să-i aloc mai mult timp, dacă vremea ține cu noi și ne lasă să explorăm orașul în voie. Astăzi a plouat în reprize scurte și ritmul acesta nu a fost deloc potrivit explorat.

Așadar, perioada următoare este dedicată acestei țări. O să revin cu informații detaliate despre ceea ce facem aici, impresii personale și voi încerca să fac mici rezoluții la cald asupra experienței noastre în Sri Lanka… care este abia la început. Fără să îmi dau seama realizez că impactul inițial nu a fost atât de puternic precum ma așteptam. Sunt fericit de alegerea făcută, cu siguranță Sri Lanka mă va impresiona!

2 comments
 • Anca
  November 12, 2019 at 7:22 pm

  Hai ca prima impresie a fost ok din cate se pare. Cum te intelegi cu mâncarea, este preponderent indiana si picanta? Ce sim folosesti pentru internet?

  Reply
  • Daniel • Post Author •
   November 12, 2019 at 9:00 pm

   Buna Anca. Asa este, prima impresie este buna si in general aceasta conteaza. Din cate am incercat pana la acest moment, sanse minime sa gasesti preparat care nu este picant. Am mai avut noroc… dar am si testat extremul în materie de iute, nu mai vreau. Da, mancarea aduce foarte mult cu cea indiana.
   Cat despre internetul mobil, am cumparat o cartela sim locală. 8 dolari 13 gb internet.

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *