Despre masaj s-au scris foarte multe în ultimii ani. Când am ales acest domeniu, mi-am pus o mulțime de întrebări și pot spune că încă sunt în căutarea unor răspunsuri logice. Nu degeaba masajul este ridicat la gradul unei arte, realizăm asta abia atunci când dincolo de o simplă meserie, masajul devine o pasiune.
Din cele mai vechi timpuri masajul a fost privit ca o activitate terapeutică, putem spune că medicina tradițională a avut ca bază practicarea masajului. Manevrele clasice ale masajului au apărut în mod instinctiv, omul primitv și-a folosit logica și astfel se spune apariția netezirii, a frământatului sau fricționării au avut ca punct de pornire locul dureros unde s-au aplicat aceste proceduri.

În India Antică, un tratat medical pe care astăzi îl cunoaștem sub numele de «Ayurveda», oamenii efectuau aceste tehnici pentru a trata diverse boli. Tot indienii au fost cei care au unit băile de abur și masajul. Toate aceste proceduri erau efectuate de sacerdoţi.

În China Antică au fost create școli speciale de masaj, gimnastică curativă și medicii erau pregătiți în aceste centre speciale.

Masajul primitiv era practicat și în Egiptul Antic, de acolo a ajuns până în Grecia Antică acolo unde Hippocrat şi alţii, au menționat pe larg tehnici speciale de masaj, bazate pe tratarea unor afecțiuni diverse.
Timpul a fost cel care a dovedit faptul că masajul manual nu poate să fie înlocuit cu aparate mecanice sau electrice, astfel efectele medicale și sportive sunt diferite.

Aplicarea mâinilor pe locurile dureroase, fără a i se fi cunoscut efectul medical și efectele benefice asupra regiunii respective, a condus involuntar la dezvoltarea tehnicilor de masaj si practicarea lui timp de mii de ani.

Începând cu a doua jumatate a secolului XIX, masajul începe să se dezvolte și în țara noastră. Anul 1930 aduce cu el prima școală de masaj, în cadrul catedrei de gimnastică la Institutul de Educație Fizică București.

În perioada comunistă, masajul nu a fost ignorat total, este adevărat că nu a fost considerată terapie de sine stătătoare, pur și simplu a fost utilizat ca metodă complementară. Imediat după Revoluția din 1989, apar primele publicații de specialitate și scolile încep să formeze terapeuți în acest domeniu.