Cum călătoresc mult și cu bani puțini…

În grupul nostru de prieteni sau oamenii din jurul meu, observ o creștere sporită în calitatea vacanțelor, a deconectării din cotidian și mă bucur că din ce în ce mai mulți oameni încep să pună preț pe ceea ce își doresc și nu pe ceea ce primesc… Astăzi, în 2019 este foarte ușor să îți planifici o călătorie, fie ea cu o destinație nu foarte departe de casă sau la polul opus.

Ce m-au învățat călătoriile din ultimii ani? Cum poți să economisești foarte mulți bani atunci când călătorești?

Poate că cel mai înțelept lucru pe care îl pot spune este faptul că ne-am dat seama cât de important este pentru noi să descoperim locuri noi și mai ales să ne îmbogățim sufletește prin experiențele trăite. Nu vom fi niciodată parte din categoria “all inclusive”, poate doar acolo unde locația nu permite o atfel de vacanță, dar în general ne săturăm să mâncăm în același loc sau să repetăm activitățile zile în șir. Nu pot spune că este un moft, dar măcar atunci când călătorim preferăm să nu suportăm mofturile unor necunoscuți sau programul făcut de vreo agenție anume. Consider că cele mai frumoase vacanțe sunt cele în care te implici până la cel mai mic detaliu și reușești să organizezi personal toată aventura.

Tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani și nu mai este foarte greu să găsești locații superbe, locuri în care să te cazezi la prețuri modice și în același timp să beneficiezi de confort, curățenie și facilități decente. Google este un guru al căutărilor și atunci când planifici o călătorie este păcat să cauți cele mai bune variante potrivite pentru tine. De cele mai multe ori, rezervând din timp, am avut ocazia să profităm de prețuri foarte bune în ceea ce privește cazarea, indiferent că vorbim de hotel, o mică pensiune sau guest house. Până la urmă totul ține de bugetul personal și prețul pe care suntem dispuși să îl alocăm cazării. (sau de mofturi… există și astfel de cazuri.) Dacă locațiile sunt deja stabilite, nu uita că prețurile cresc pe măsură ce se apropie data vacanței tale.

Planifică totul în cel mai organizat mod și ocupă-te de tot ce ține de bilete de avion, cazări, intrări la instituțiile culturale, etc. Vei economisi foarte mulți bani și scapi de stres dacă planifici totul în ultimul moment. Nu uita că în timpul săptămânii cazarea este mult mai ieftină decât în weekend, dacă nu călătorești pentru o perioadă lungă de timp, prețurile cele mai bune pentru cazare sunt la începutul săptămânii, atunci când hotelierii încearcă să vândă locurile rămase. Desigur, nu este o regulă scrisă, dar majoritatea procedează astfel și ai sanse să găsești prețuri foarte bune. Au fost momente în care am achiziționat bilete de avion la prețul unui meniu de fast food sau pur si simplu oferte foarte bune pentru anumite zboruri, cazări sau diverse pachete. Sunt abonat la foarte multe agenții, companii aeriene sau oameni din online pe care îi citesc frecvent și sunt mereu la curent cu ofertele, atunci când apar.

Poți în același timp să scurtezi durata călătoriei mergând într-un city break, prefer să mă întorc într-o destinație anume și nu să stau zile întregi într-un loc în care dacă nu am parte de activități diversificate mă plictisesc… Majoritatea agențiilor sau liniile aeriene au oferte de a vizita orașe europene într-un weekend prelungit și sunt foarte multe oferte pe care este păcat să le ratezi dacă timpul și bugetul îți permite. Nu trebuie să uităm nici de ofertele last minute, prețuri extrem de bune la animite pachete de servicii sau vacanțe all inclusive, dar aici dezavantajul este că trebuie să fii foarte flexibil în ceea ce privește data plecării. De cele mai multe ori, reducerile ajung panâ la 50% din prețul normal al excursiei/cazării.

Trebuie să avem grijă și la bagaj, majoritatea lucrurilor din bagaj, nu sunt folosite. Împachetând foarte puțin câștig de fapt multă flexibilitate și evit pe cât se poate costurile bagajelor de cală. Un bagaj de mână, pentru o excursie de 2-3-4 zile este mai mult decât suficient. Prefer strictul necesar și dacă chiar am nevoie de ceva anume, pot cu ușurință cumpăra la destinație. Dacă tot te documentezi înainte de o călătorie, este indicat să cauți acestul gratuit la obiectivele turistice din orașul sau zona în care călătorești. În foarte multe orașe mari există muzee cu acces gratuit tot timpul anului sau cu anumite date în care accesul este gratuit…

Repet, sunt adeptul stilului de viață minimalist. Atunci când sunt plecat prin lume încerc să nu mănânc doar la restaurante, încerc și reușesc să descopăr locuri tradiționale, localuri frecventate de oamenii zonei, cu prețuri “normale” și nu cele impuse turiștilor. Acasă, încerc să am grijă la priorități și decât să îmi cumpăr ceva de care pot să mă lipsesc, prefer să pun bani la saltea pentru călătoriile următoare. Nu întotdeauna se potrivește, dar încerc și de cele mai multe ori este așa cum vreau eu. Dincolo de aspectele practice, să călătorești ține foarte mult de experiențe, culturi, despre a întâlni oameni și locuri noi, despre amintirile care vor rămâne în minte cât mai mult timp. Toate aceste trăiri au ceva în comun… nu necesită bani. Adevărata aventură începe când ieși din zona de confort, chiar dacă este foarte greu să înțelegem acest lucru.

Poate că cel mai important sfat pe care pot să-l ofer este acela că totul se rezumă la ceea ce îți dorești. Încearcă să te bucuri astăzi de ceea ce îți face bine, de ceea ce îți dorești. Nu mâine, peste un an sau la pensie… fiecare vis are timpul lui, este important să ne bucurăm de ceea ce ne face bine cu adevărat la timpul potrivit.

1 comment
  • Alina
    August 23, 2019 at 8:16 am

    Mare dreptate ai. Eu am fost la Bari cu 90 ron Dus/Intors din Bucuresti. Este foarte important să urmărești ofertele si sa planifici totul.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *