Cum reușesc călătoriile să te facă mai bun…

La o discuție cu prietenii, am primit o întrebare care păre să aibe un răspuns ușor. Te întorci schimbat în urma unei călătorii? Mult mai târziu am înțeles cu adevărat cum ne schimbă fiecare călătorie…

Imaginează-ți că zi de zi faci aceleași lucruri, de acasă la birou, de la birou acasă sau la cumpărături, același mijloc de transport, trafic, tabieturi neschimbate pentru economisirea eficientă a timpului. De cele mai multe ori suntem atât de automatizați, încât facem cu greu față schimbărilor, confruntările cu situațiile sau oamenii noi sunt diferite și poate dificile…

M-am gândit mult ce mi-au adus călătoriile, interacțiunea cu alte culturi, religii sau simplul ritm al vieții dintr-o anume destinație. Poate că ce este cel mai important este să reușim să lăsăm acasă concepțiile proprii și să încercăm să ne integrăm cât mai bine în cultura și viața destinațiilor în care călătorim. Cele mai frumoase amintiri sunt acelea în care alegem să fim parte din comunitățile în care ajungem. Poate că, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne oprim în călătoriile noastre, să ne oprim din bifat obiective turistice și să interacționăm mult mai mult cu oamenii și poveștile locale.

Există țări care te vor bulversa din toate punctele de vedere. Totul pare să fie cu susul în jos și la extrema opusă de modul în care ai învățat că se trăiește. Atâta timp cât nu atragi atenția asupra ta, ai ocazia perfectă de a experimenta opusul vieții trăite acasă. Să nu respecți cultura și religia unei țări înseamnă să nu te respecți pe tine în primul rând.

Călătoriile ne învață să fim mai deschiși cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă reușești să faci asta, vei deveni mult mai înțelegător sau tolerant cu oamenii din jur. Nu uita că suntem diferiți și indiferent de culoare, religie, continent… oamenii sunt oameni!

Nu ai cum să te bucuri cu adevărat de pasiunea ta pentru călătorii dacă nu înveți ceea ce este empatia. Fiecare pas te ajută să experimentezi ceva total diferit și în același timp te ajută să te adaptezi. Independența va căpăta cu totul alte valențe și poate că acesta este unul dintre motivele pentru care călătoriile reușesc să facă din noi oameni mai buni. Ador adrenalina unei călătorii, lucruri care obișnuiau să-mi pară inconfortabile nu îmi mai dau fiori pe șira spinării și acesta este un bun moment să observ că am mai scăpat de niște frici și învăț să pun mai mare preț pe experiențe decât pe lucruri.

Nu renunța niciodată să visezi și mai ales să călătorești.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *