Cum să înveți să trăiești cu foarte puțin?

Îmi plac interacțiunile dintre oameni. Atunci când căutăm destinații ce par populare printre turiști, încercăm să descoperim locuri puțin vizitate și cu un mare impact asupra tipologiei noastre de călători. Indiferent de locul în care am fost, am prețuit identitatea locală și am făcut tot posibilul să ne integrăm în peisaj, să interacționăm direct cu oamenii locului, să nu fim clasici din punct de vedere al turismului.

Îmi aduc aminte de Camino de Santiago, călătoria superbă făcută în 2017, o experiență în care am cunoscut oameni superbi din toate punctele de vedere. (vezi Andra despre care v-am povestit într-un articol precedent, cu care m-am întâlnit accidental pe traseu. Un om senzațional și plin de viață). Dacă nu există interacțiune directă, parcă nici nu pot să mă bucur de locurile pe care le vizitez. Probabil, nevoia de a mă înconjura de oameni se aplică și atunci când sunt departe de casă.

Despre viață poți afla multe lucruri interesante când călătorești. Să fii român prin lume s-a dovedit lozul câștigător pentru mine. Fără să realizezi, călătoriile te învață să te adaptezi mai ușor situațiilor noi pentru simplul motiv că ne împing dincolo de zona noastră de confort și există mereu un fel de adrenalină care ne ajută să gestionăm situațiile și să ne adaptăm mult mai repede.

Ca experiență personală, prilejul de a cunoaște diverse culturi a fost benefic în formarea unei imagini mult mai clare asupra propriei persoane.

Mi-am notat 6 motive pentru a călători, motive care au reușit într-un fel să facă diferența dintre turistul superficial, neinteresat de ceea ce are în jurul lui, de oameni, locuri, motivat doar de plăcerea personală și turistul curios, recunoscător, fericit de oamenii întâlniți și interacțiunea directă cu natura

  1. Înveți să trăiești cu foarte puțin. Când călătorești mult, realizezi de fapt că ai nevoie de foarte puține lucruri materiale. Indiferent de perioadă, important este să te adaptezi. Îți poți lua doar câteva lucruri în bagaj, strictul necesar. Oricum, aproape oriunde vei merge îți poți cumpăra ceea ce ai nevoie.
  2. Încrederea în oameni. Oamenii nu încetează niciodată să te surprindă. Intențiile bune, ajutorul dezinteresat, fără o recompensă anume… Cred foarte mult în faptul că întâlnim și atragem oameni cu personalități apropiate de ceea ce suntem noi. Am avut încredere să dom în casa unui străin prin Coushsurfing sau chiar, la rândul meu, am găzduit oameni care aveau nevoie de o noapte de cazare sau puțin ajutor.
  3. Călătoriile sunt extrem de educative. Sau cel puțin așa trebuie să fie. Este o modalitate perfectă de a învăța lucruri noi, unele inexistente în cărțile de geografie.
  4. Motivație personală. Este foarte important să credem în propria persoană. Să știm în fiecare moment care ne sunt limitele și mai ales dacă avem curajul să le depășim. Călătoriile ne ajută să creștem motivația de a duce la bun sfârșit lucuri deja începute. Indiferent de ceea ce facem în viață, avem întotdeauna nevoie de motivație și încredere în propria persoană.
  5. Călătoriile în timp. Încă nu a fost descoperită tehnologia care ne ajută să călătorim în timp, dar călătoriile în zonele considerate istorice ne pot arăta cum trăiau oamenii în anumite perioade, ce unelte foloseau, cum se gospodăreau și multe alte informații care aduc un plus major bagajului de informații.
  6. Dragostea de țară. Surprinzător, dar călătoriile m-au făcut să iubesc din ce în ce mai mult România ca țară, istorie, popor. Aici o să fie întotdeauna acasă. Călătoriile te vor face să vezi cum este viața în alte părți ale globului, să tragi concluzii și să înveți să acorzi mult mai multă valoare țării tale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *