Cum să te ferești de febra Dengue?

Una dintre temerile noastre înainte de călătoria în Asia a fost teama de a ne îmbolnăvi. Departe de casă și probabil în locuri în care asistența medicală nu este la îndemână, să te îmbolnăvești înseamnă să îți strici concediul sau chiar să îți pui viața în pericol.

Dacă este posibil, îți recomand să te informezi înainte de călătoria în sine, să vezi care sunt riscurile de îmbolnăvire și să iei decizii în consecință. De cele mai multe ori suntem ușori naivi când credem că nouă nu ni se poate întâmpla, dar paza bună trece primejdia rea. Gândește-te că organismul nostru nu este obișnuit cu microbii sau clima din țările tropicale, tot ceea ce e trecut la recomandat trebuie luat în serios, mai ales că este vorba despre propria viață și a celor cu care călătorim.

Despre febra Dengue am auzit foarte multe povești, ba chiar am avut cunoștințe care s-au întors din concediu bolnavi. Înainte să plecăm în Sri Lanka m-am documentat temeinic și astfel am încercat să avem grijă pe toată perioada călătoriei.

Febra Dengue este una dintre cele mai răspândite boli ce poate fi făcută în țările asiatice, cu preponderență Sri Lanka, Filipine, Thailanda, etc. Este transmisă de țânțari și nu există vaccin care să o poată preveni și atenție… nici tratament.

Exact! Dengue nu are un tratament specific, singurul medicament care poate ameliora febra este clasicul paracetamol. Atât! Dacă ești infectat cu acestă boală, este nevoie de monitorizare medicală permanentă. Simptomele sunt diferite de la om la om, febra foarte mare (peste 40), amețeli și dureri puternice de cap. Din poveștile celor cu care am discutat și au trecut prin așa ceva, o senzație comună este durerea de oase, de parcă tot corpul îți este zdrobit în bucățele. De obicei, febra Dengue se vindecă de la sine, însă persoana suferă o lungă perioadă de epuizare.

Cele mai bune metode de prevenire sunt cele clasice, adică aplicarea cremelor anti-țânțari, plase de țânțari la geamuri, camere cu ventilatoare sau aer condiționat. Noi am folosit cu succes Autan Tropical, cumpărat din România. Și-a făcut treaba foarte bine, singurele momente în care simțeam țânțari în jurul meu au fost acelea în care uitam să aplic din abundență autan-ul.

În funcție de țara în care mergi, în farmacii sau magazine locale, găsești foarte multe soluții pe bază de citrice și plante, ce țin tânțarii la distanță. Sunt ieftine, eficiente și te scapă de adevărate neplăceri.

Înainte de a pleca într-o călătorie la tropice, achiziţionaţi o poliţă de asigurare. Aceasta va acoperi costurile tratamentului medical în străinătate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *