Cum să vezi lumea cu buzunarele goale…

Evoluăm ca societate și în fiecare an avem numeroase oportunități de a ne petrece concediile în cel mai economic mod posibil și în același timp să trăim experiențe formidabile. Voluntariatul “turistic” a început să fie foarte apreciat de oamenii din lumea întreagă și chiar foarte mulți români își planifică astfel timpul liber. Cunosc foarte bine aceste programe, în 2012 am făcut parte din proiectul “Roots of Education 4 Sustainable Development!” unde urma să petrec 30 de zile în Uganda, ajutând ca voluntar comunitatea locală. Chiar în perioada respectivă a fost instalată carantina pentru Ebola, așa că toate planurile au fost oarecum date peste cap, dar cu timpul au mai apărut alte oportunități care mi-au lărgit orizonturile și m-au făcut să înțeleg cât de importantă este solidaritatea.

Dar atât despre mine, hai să vedem cum poți vedea lumea cu bani puțini și în același timp să îmbini utilul cu plăcutul. Sunt foarte multe soluții dacă îți dorești vacanțe ieftine, poate cea mai importantă dintre ele este cea propusă de Workawy (www.workaway.info), o platformă care facilitează astfel de experiențe și oferă în același timp posibilitatea să te integrezi perfect în comunitatea locală, oferind din timpul tău liber în schimbul găzduirii și a meselor.

Experiențele de acest gen sunt găndite să construiască o comunitate de călători din toate colțurile planetei, oameni care care vor să vadă lumea cu un buget redus și poate că ceea ce este mai important, să lase o amprentă personală în destinațiile vizitate. Ideea celor de la Workaway este potrivită atunci dacă vrei să faci voluntariat, muncă sau schimburi culturale. Sunt peste 170 de țări pe care le poți vizita și în acest fel poți să ai parte de vacanțe ieftine, să faci parte dintr-un schimb echitabil, muncești, faci voluntariat și călătorești cu buget limitat.

Oportunitățile sunt imense și se găsesc destule soluții prin care să ajuți în schimbul găzduirii și a meselor zilnice. Poți ajuta comunitățile locale să învețe limba engleză sau alte limbi străine pe care deja le cunoști, poți planta copaci, poți ajuta la ferme de animale sau proiecte prin care animalele pe cale de dispariție sau ocrotite de lege sunt salvate, tratate și redate mediului natural atunci când acest lucru este posibil.

Astfel de mici joburi sunt perfecte dacă vrei să explorezi locuri îndepărtate sau să îți permiți să călătorești lungi perioade de timp. Turismul combinat cu voluntariatul este un trend relativ nou, perfect pentru cei care nu au mari bugete pentru călătorii și poate fi și soluția potrivită pentru tine, important este să fii deschis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *