Coloana vertebrală este segmentul central al aparatului locomotor și îndeplinește o serie de funcții menite să păstreze verticalitatea. Ea trebuie să suporte orice solicitare din mediul exterior, să reziste forțelor gravitaționale  și să susțină corpul și capul în spațiu.

Contracturile musculare sunt determinate de atitudini extrem de vicioase ale coloanei vertebrale sau rezultatele apariției spondilozei, cifozei, lordoza, etc. Pozițiile defectuase adoptate în decursul anumitor activități sunt prncipalele cauze în apariția contracturilor musculare la nivelul spatelui. În cazul unor astfel de dureri, trebuie să ne adresăm medicului de specialitate care după un consult adecvat, va ghida pacientul spre o anume formă de tratament.

Masajul medical este foarte util în reducerea contracturilor musculare. Masajul ajută la mobilizare și decontracturare musculară, prin intermediul unor tehnici ce apartin de facilitarea neuro-proprioceptiva.

Relaxarea musculaturii paravertebrale se folosește cel mai intens în cazul unor astfel de dureri. Masajul terapeutic are rol principal antialgic si decontracturant. Alternativ, în funcție de pacient, teraputul poate să folosească stretchingul muscular sau întinderea pasivă, metode foarte frecvent întâlnite în tratarea contacturilor musculare.