Cum am reușit să iubesc orezul sau deserturi populare în Thailanda…

Dacă despre mâncarea picantă din Thailanda am discutat într-un material precedent, astăzi îmi îndrept atenția asupra deserturilor Thai, merită să le dedicăm un articol. Sunt gustoase și hrănitoare!

Thailanda ne-a dat peste cap din punct de vedere culinar, în cel mai bun sens posibil. Ne-am îndrăgostit iremediabil de bucătăria simplă, dar delicioasă, hrănitoare, aromată și condimentată. Micile excepii sunt preparatele în care se face abuz de Lemongrass, un gust prea puternic pentru europeni… dar am trecut cu brio și peste acest test. Pentru cine nu știe, lemongrassul este o plantă folosită în bucătărie, în special în cea asiatică, dar totodata folosit și în industria farmaceutică, datorita proprietatilor sale curative. Deserturile reflectă foarte mult bucătăria asiatică prin modul în care sunt utilizate ingredientele, în special orezul, nuca de cocos și fructele. Ei le numesc Khanom și sunt ideale după o ce ai mâncat foarte picant.

Încerc să redau în acest articol preparatele încercate de mine, chiar dacă nu sunt un fan înfocat al deserturilor(sau al orezului), le-am încercat pentru că îmi doream foarte mult să gust cât mai multe preparate thailandeze și să experimentez cât mai mult din punct de vedere culinar.

Mango sticky rice este unul dintre cele mai populare deserturi din Thailanda. Îl găsim în majoritatea meniurilor, fie că vorbim de un restaurante de 5 stele sau street food. În mod normal sau tradițional vorbind, acest preparat este pregătit în fața ta și are în compoziție orez fiert peste care se adaugă lapte de cocos, sirop de boabe mung prăjite și felii proaspete de mango. Nu sunt un bun prieten al orezului, dar acest preparat mi-a plăcut foarte mult. Prețurile pentru o porție nu depășește 40 baht în piețele locale, street food și crește foarte mult dacă alegi varianta restaurant.

Pentru cei care vor să încerce Durian, celebrul fruct cu miros înțepător… sticky rice este un bun preparat cu care să testezi acest fruct. Fructul durian este foarte distinctiv prin dimensiunile mari, pielea spinoasă și mirosul mai mult sau mai puțin înțepător. Orezul cu durian este pregătit la fel ca cel în care se folosește mango, cu mențiunea că de cele mai multe ori fructul nu este tăiat pe loc, existând mai multe motive pentru care este tăiat în prealabil.

Cine a zis că street food-ul este locul în care poți să mănânci iefitn și proaspăt… mare dreptate a avut. Noi am încercat să mâncăm în locurile în care existau mulți cumpărători și marfa era depozitată în condiții optime din punct de vedere al normelor sanitare.

Orezul lipicios cu bambus este un alt desert celebru ce nu trebuie ratat. Orezul este prăjit alături de bețișoare de bambus și gătit în diverse moduri: sălbatic, negru, cu susan sau fasole neagră… Orezul ia aroma bambusului oferindu-i un gust unic. Experiența de a mânca un orez lipicios de bambus este ceea ce face acest desert atât de apetisant și o spune cineva care nu iubește orezul foarte mult. Cel mai bun mod de a mânca orezul de bambus este de a “coji” bambusul în sine sau pur și simplu să mâncăm cu mâinile goale, metodă folosită de majoritatea asiaticilor.

Înghețata thailandeză este diferită de produsul cu care suntem obișnuiți acasă. Nuca de cocos se folosește în foarte multe preparate culinare și nici la deserturi nu se zgârcesc. Majoritatea prepară înghețata cu lapte de cocos și foarte rar găsim înghețată făcută cu lapte natural. Thailandezii, prin natura lor, sunt intoleranți la lactoză, așa că au găsit modalitatea perfectă de a utiliza lapte în preparatele lor și asta este una dintre explicațiile pentru care laptele de cocos se utilizează atât de des. Fără lactoză, înghețata poate să fie savurată fără efectele secundare ale produselor lactate. Trebuie să menționez faptul că înghețata nu are textura celei care are la bază laptele natural și poate că nici atât de fină sau cremoasă. Fără îndoială este un preparat foarte bun și trebuie încercat. În Chiang Mai am mâncat pentru prima dată înghețată pe băț, orez și lapte de cocos. Avea gustul clasicului lapte cu orez pe care îl prepara mama când eram mic, doar că de această dată rece și plin de alte arome.

Thai Roti vine la pachet cu o influență indiană, a fost adaptat în multe țări din Asia și în Thailanda se spune că cel mai bun Roti îl poți mânca în sudul țării. Noi le-am încercat în sud și nord, ne-au plăcut cele din sud datorită modului de preparare. Cel mai popular este roti-ul cu banane thailandeze, Cosmin mi-a demonstrat că poate să mănânce acest preparat la orice oră din zi și din noapte! Thai Roti este de fapt un aluat prăjit într-un wok mare, cu foarte mult unt și care este umplut cremă de ciocolată, fructe și în special banane. Preparatul este completat cu lapte de nucă de cocos condensat, ceea ce îi conferă un gust unic. Dacă este să-i ofer un termen de comparație, este un fel de clătită crocantă. Roti-ul thailandez este extrem de popular și este vândut și preparat pe cărucioarele din stradă, în locații populare de mâncare stradală din toată Thailanda. Prețul unei porții variază între 15 pană la 40 baht, în funcție de umplutura pe care o dorești.

Mango verde cu condimente. Thailanda cultivă cu succes o foarte mare varietate de fructe exotice, datorită climatului și a câmpiilor extrem de fertile. Mango este unul dintre cele mai utilizate fructe în această țară și bucățile proaspete de mango, alături de alte fructe, sunt gustările dulci pe care le găsim printre vânzătorii ambulanți de pe străzi. După preferințe putem adăuga diferite condimente, de la zahăr pudră până la praf de chili dulce. Combinat cu chili sau condimente, are un gust amărui, nu foarte dulce, dar combinat cu aroma puternică de mango.

Shake-uri și sucuri naturale. Thailandezii vor să facă bani din orice și au înțeles că turiștii europeni nu sunt obișnuiți cu temperaturi ridicate, așa că hidratarea este prioritară. Aproape oriunde vei merge în această țară ai să întâlnești numeroase tarabe care vând sucuri proaspete și shake-uri. Combinațiile de fructe, arome și gusturi sunt la alegere și poți opta la preparate fără zahăr sau foarte puțin zahăr. Rodia este foarte populară și sucul proaspăt îl găsim din abundență la tarabele micilor comercianți. Îți recomand să cumperi produse care se prepară pe loc, în fața ta. Ai astfel certitudinea că produsele folosite au fost proaspete sau preparate într-un mod în care nu îți pune în pericol sănătatea.

M-aș bucura foarte tare dacă mi-ai lăsa impresiile tale în comentarii, dacă ai încercat aceste preparate în călătoriile tale sau dacă ai descoperit altele pe care trebuie neapărat să le încercăm și noi. Acestea au fost câteva deserturi care mi-au plăcut și am dorit să le dedic câteva rânduri.

Despre experiența noastră în Thailanda postez toate materialele în categoria Asia. Încerc întotdeauna să redau experiențele trăite de noi și tot în această categorie găsim informații despre viză, zboruri, oferte, etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *