Everyday Holiday. Adrian Moldovan, omul din spatele camerei video

În ultimii ani vlogurile au prins așa de mult la publicul avid de conținut, încât astăzi găsim oameni care produc materiale din toate domeniile. Ne pasionează călătoriile și petrecem foarte mult timp cu Youtube-ul conectat la televizor, dornici să “devorăm” cât mai multe locații din lume, văzute prin ochii celor care le postează.

Am observat că urmărim foarte mult conținut în limba română, ba chiar ne-am atașat de câțiva și urmărim cu interes materialele video publicate. „Everyday holiday“ canalul nostru preferat și despre ei este vorba în acest material. Alexandra și Adrian Moldovan sunt originali din Arad, au văzut jumătate din lume și au avut un numitor comun care a făcut posibil ca cei doi să formeze un cuplu, dragostea…

Care a fost cea mai frumoasă locație vizitată până în prezent? Care sunt cele mai placute amintiri pe care le aveti, nevăzute în fața camerei video?

Asta cu „cea mai frumoasa locatie“ este cea mai dificilă întrebare care ni se poate adresa. E ca și cum l-ai întreba pe un scriitor care din cărtile sale este cea preferată. Cu siguranță toate îi sunt la fel de dragi. La fel, nici nouă nu ne vine să facem clasamente cu locurile vizitate, pentru că fiecare ne-a costat efortul de a ajunge acolo, banii investiți și timpul petrecut acolo. Există locuri îin care ne-am intoarce oricand cu drag și altele in care nu ne-am mai duce nici plătiți.

Exista multe destinații deosebite, însă, care îmi vin primele în minte ori din motive personale, ori pentru ca nu sunt locuri unde să vrea să meargă oricine. În prima categorie aș încadra 3 locații în care am fost în luna noastra de miere – Insula Sumatra, unde am văzut urangutani în mediul lor natural, Insula Noua Guinee, unde am întâlnit urmașii canibalilor, triburi care și astăzi trăiesc într-o stare de semi-sălbăticie și arhipelagul coralifer Raja Ampat, insule izolate unde se găsim cele mai bune locuri din lume pentru scufundări. În cea de-a doua categorie includ desigur Coreea de Nord, Cernobil sau lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Coreea de Nord… Am urmărit materialul cu sufletul la gură. Ce recomandări poți face celor care își propun să viziteze această țară?

Se poate vizita Coreea de Nord? Da, daca ai bani, curaj și respecți toate regulile stupide care ți se impun. Vezi doar ce vor ei să vezi, filmezi doar ce te lasa ei să filmezi și te întorci de acolo cu mai multe întrebări decât înainte de plecare. În schimbul a 200 de euro pe zi primești un bilet pentru mașina timpului care te va duce înapoi în trecut, în România comunistă a anilor 80. Pe străzi vei vedea actori puși acolo să pară fericiți pentru turiști și te vei minuna cum paradele de 23 august la care ai participat în copilărie ca pionier sunt doar o glumă pe lângă Jocurile populare la care participa nu mai puțin de 100.000 de oameni. E periculos? Nu, deloc- atâta timp cât vei fi pregătit să te închini statuilor foștilor dictatori și vei ști să pari un turist naiv, impresionat de epoca de aur prin care trece RPDC.

Materialele voastre despre India ne-au făcut să programăm deja următoarea călătorie la Delhi. Într-un fel sau altul, toate aceste materiale pe care le postezi pe canal sunt recomandările voastre pentru locațiile respective. Realizezi că vlogul a devenit o importantă resursă pentru pasionații de călătorii?

Da, nu doar că realizez, dar și sper acest lucru din tot sufletul. Vezi tu, pentru un vlogger sau blogger de travel este esential să creeze o comunitate. Atâta timp cât nu faci youtube cu filmulețe comice sau cu un vlog zilnic, pentru a oferi publicului un serial gen „Big Brother“, este greu să menții interesul publicului larg doar cu episoade postate ocazional. Trebuie să îi dai motive publicului să te urmărească, să dorească să îți fie aproape. Să îi oferi informații, imagini și chiar mai mult, posibilitatea de a te contacta pentru sfaturi legate de călătorii. Noi am definit mereu „Everyday Holiday“ ca fiind un grup de prieteni, o familie largită, în care ne-ar placea să îi cunoaștem pe toți membrii. Evident, nu se poate acest lucru, dar suntem multumiți să fim mai puțini și de calitate, decât să recurgem la trucuri comerciale, așa numita „prostituție mass-media“ pentru a obține audiență și abonați. Fiind un grup mai mic, ne putem perimte „luxul“ de a avea timp să stăm de vorbă cu oricine ne cere sfatul vizavi de orice înseamnă turism și asta se întamplă destul de des. Evident cî ne bucuăm atunci când oameni noi ne „descoperă“, chiar și doar cu scopul ocazional de a vedea cum este într-o anumită destinație unde noi am filmat.

Am sesizat că materialele voastre sunt autentice, totul se întâmplă în timp real și mă bucur că la montaj alegi întotdeauna să lași materialul “cu bune si rele”, tocmai ca cei care vă urmăresc să simtă că fac parte din experiența trăită de voi. Cât de importantă este autenticitatea în astfel de proiecte?

Din pacate sau din fericire, cheia succesului pe youtube este autenticitatea și naturalețea. Poți copia, dar doar până la un anumit nivel. Publicul are această opțiune, gratuită, de a alege din multitudinea de creatori de content doar pe cei care aduc ceva nou și pe cei cu care se poate identifica. Aceasta este marea diferență dintre youtube și televiziune și totodată marea mea problemă. Eu vin din mediul TV unde greșelile, trăirile și viața ta personală nu trebuie sa razbată dincolo de ecran. Pe youtube lumea exact asta vrea sa vadă. La acest capitol am marele noroc că o am pe Alecsandra, ea stie mai bine ca mine să fie naturală și directa, eu mereu filtrez cadrele cu mine și intervențiile mele verbale prin prisma „autocenzurii“ omului de televiziune. Ceea ce publicul simte și îmi reproșează.

Te-a ajutat cariera în televiziune? Adică faptul că ai o dicție formată, lipsa tracului, sunt aspecte foarte importante pentru creatorii de conținut video.

Da, exact cum spui, aceste lucruri m-au ajutat enorm. M-au și încurcat însă, așa cum am arătat în răspunsul precedent. Cel mai mult m-a ajutat însă faptul că am fost realizator de emisiuni turistice la 2 posturi de televiziue, deci am venit pe youtube cu lecția învațata. Trucuri de editare, de structurarea a materialului, felul cum se scrie și se concepe un voice-over, toate acestea mi-au fost la îndemană. Totuși, diferența dintre ce am facut în televiziue și ceea ce fac acum este enormă. Standardele impuse de vloggerii de travel de pe youtube prin calitatea filmărilor, efectele speciale folosite la editare și linia poveștii sunt net peste ceea ce se cere în televiziunea „clasică“. Mi-a luat cateva luni bune să re-învat editarea video la standardele social media actuale. Asta deși am lucrat ani întregi ca editor montaj în televiziune!

Care sunt următoarele locații în care EveryDay HoliDay vrea să ajungă în casele celor pese 50.000 de utilizatori care vă urmăresc?

Căutam mereu destinații exotice, inedite sau puțin vizitate. Visul meu cel mare este Antarctica, iar Alecsandra își doreste sa urce pe Kilimajaro. În paralel lucrăm intens pentru realizarea celui mai mare proiect al nostru… ocolul lumii cu biciclete electrice.

Dacă te-au făcut curios, pe Alexandra și Adrian îi găsești pe canalul de youtube sau pagina de facebook.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *