Gradina Botanica Bucuresti – orar si tarife 2019

Sfârșitul de săptămână ne-a găsit în București, ne-am dorit foarte mult să vizităm Gradina Botanică, ceea ce am și făcut în prima parte a zilei.

Este din ce în ce mai greu să găsim în inima orașelor adevărate oaze naturale, cel puțin în Romnânia anului 2019, punem foarte puțin preț pe conservarea naturii… Rolul pe care il joaca o gradina botanica in viata societatii este complex, totusi se pot decela cateva directii prioritare, pornind de la insasi definitia unei astfel de structuri: „O institutie care detine colectii de plante (vii sau conservate) bine identificate si pe care le foloseste in scopuri stiintifice, de conservare a fitodiversitatii, de educatie si popularizare”. Dincolo de întinderea verde în care găsim Gradina Botanică din București, locația în sine este un adevărat laborator viu pentru studentii biologi si biochimisti, cat si pentru alte categorii de studenti, care necesita instruire in domeniul botanic.

Beneficiind de o suprafață de 18,2 ha, localizată în partea vestică a orașului (latitudine nordică 44°24′, longitudine estică 26°06′), pe malul drept al Damboviței, Grădina Botanică „D. Brandza” se situează la altitudine mică (73-87 m s.n.m.) și reflectă caracteristicile reliefului specific regiunii de câmpie.

Ce sa nu ratezi daca ajungi la Gradina Botanică?

Sectorul decorativ – Amenajat în imediata vecinătate a intrării, Sectorul decorativîncearcă să convingă vizitatorul de importanța estetică a grădinii. Sunt cultivate aici plante anuale și perene, arbori și arbuști, liane, decorative prin frunze, flori și fructe. Astfel spațiul grupează aproximativ 500 specii şi soiuri de plante care asigură un decor deosebit tot timpul anului. Fiecare plantă are propria personalitate ce poate afecta stilul zonei unde este plantată. Formele și dimensiunilor puse în evidență prin culorile, texturile și parfumurile florilor şi frunzelor, durata de viață, perioada de înflorire, forma de creştere sunt caracteristici ce imprimă acestă personalitate, jucând astfel un rol important în estetica grădinii.

Sectorul plante rare – În prezent se estimează că pe planeta noastră sunt circa 391000 specii de plante vasculare. Dintre acestea, 369000 sunt plante cu flori, iar restul sunt ferigi şi gimnosperme. În conformitate cu criteriile IUCN, 21% din speciile de plante cunoscute la nivel global sunt ameninţate cu dispariţia. Printre factorii care determină reducerea efectivelor populaţiilor de plante de rare se numără: intensificarea agriculturiii, exploatarea resurselor biologice, intensificarea urbanizării, modificarea ecosistemelor, procesul de invazie a speciilor de plante şi animale, modificările climatice, poluarea.

Sectorul Flora Dobrogei – Situată în partea de SE a României, Dobrogea este o provincie în care aspectul general al peisajului este acela de podiş. Ea poate fi considerată ţinutul cel mai secetos din România. Particularităţile climatice se reflectă în structura şi repartiţia învelişului vegetal, stepa fiind tipică pentru Dobrogea. La aceasta se adaugă silvostepa şi pădurile termofile în care pot fi întâlnite stejarul pufos (Quercus pubescens), cerul (Q. cerris) şi gârniţa (Q. frainetto). Vegetaţia de stepă, ce a fost înlocuită în cea mai mare parte de culturi agricole, ocupă acum suprafeţe foarte mici.
Flora acestei regiuni este deosebit de bogată, semnalându-se până acum cca 2.000 taxoni, ce reprezintă aproximativ 50% din flora României.

SERA DE EXPOZIȚIE ocupă o suprafaţă de 2500 mp şi a fost deschisă pentru publicul vizitator în anul 1976. Aici sunt adăpostite plante originare din zonele tropicale, subtropicale şi ecuatoriale ale globului terestru, de pe toate continentele, însumând un număr de 680 taxoni. Sera este structurată în opt compartimente, criteriile de repartizare a plantelor fiind biogeografice, taxonomice, estetice şi utilitare. Serele îşi dovedesc utilitatea atât pentru cunoaşterea unor specii de plante din zonele amintite, pentru furnizarea de material pentru cercetare şi studiu necesar lucrărilor practice şi orelor de curs cu studenţii, cât şi pentru că oferă un spaţiu de recreere exotic publicului vizitator.

Colecţia de cactuşi (familia Cactaceae) expusă în următorul compartiment cuprinde plante provenite din regiunile deşertice sau semideşertice ale celor două Americi, Mexicul fiind zona cea mai bine reprezentată. Aspectul, forma şi dimensiunile plantelor constituie consecinţele adaptării. Plantele şi-au pierdut frunzele, acestea fiind înlocuite de spini. Excepţie fac câteva genuri considerate primitive, care mai au încă frunze (de exemplu Peireskia aculeata (Plum.) Mill.). Rolul frunzelor este îndeplinit în principal de tulpină. Forma tulpinii, aspectul şi modul de inserţie al spinilor, mărimea şi culoarea florilor diferă foarte mult de la o specie la alta. Florile cactuşilor sunt poate printre cele mai frumoase flori din lume. Ele sunt de scurtă durată (24 h) şi se deschid la majoritatea speciilor în miezul zilei când beneficiază de cantitatea maximă de lumină.

Compartimentul plantelor subtropicale conţine în partea centrală o colecţie de citrice, arbuşti sau arbori de talie mică, foarte apreciaţi pentru fructele lor fiind cultivaţi pe suprafeţe întinse din timpuri străvechi. Ei aparţin genului Citrus L. şi sunt foarte răspândiţi în Asia tropicală şi subtropicală şi zona bazinului mediteraneean. Lămâiul poate înflori tot anul, pe aceeaşi plantă aflându-se flori şi fructe în diferite stadii de dezvoltare.

Compartimentul ferigilor tropicale grupează specii de plante fără flori cu un aparat foliar deosebit de variat. Frunzele prezintă o mare diversitate de forme de la cele simple cu margine întreagă (Asplenium nidus L.) până la forme foarte complexe, multifidate (Nephrolepis exaltata (L.) Schot.). Cele mai multe au o tulpină subpământeană, rizom (Cyrtomium falcatum Presl., Pteris cretica L., Polypodium leiorhizum Wall. etc) sau rareori trunchi lemnos (Blechnum braziliense L.).

Grădina italiană, cunoscută și ca grădina italiană renascentistă, este un tip de grădină inspirată de idealurile clasice de ordine și frumusețe și este caracterizată prin simetrie, geometrie axială și ordine ca principii stilistice.
A fost concepută ca parte din peisajul arhitectural al ville-lor din Roma și Florența, în a doua parte a secolului al XV-lea, pentru simpla plăcere a contemplării grădinii și peisajului. În a doua parte a Renașterii, grădinile au devenit mai mari, mai grandioase și mai simetrice, fiind amenajate cu fântâni, statui și alte elemente menite să impresoneze vizitatorii și să epateze puterea și grandoarea proprietarilor. Elementele tradiționale ale grădinii italiene includ straturi geometrice, simetrice, sectoare delimitate de garduri vii și de ziduri, arbori și arbuști modelați în diverse forme și elemente acvatice.

La prima vedere este un loc impresionant, ne-a placut liniștea, grija pentru plante și informațiile pe care le-am avut în abundență.

PROGRAM și TARIFE

TARIFE începând cu data de 1 mai 2019

Spațiile în aer liber

  • bilet întreg, perioada 16 martie – 15 octombrie: 10 lei
  • bilet redus 5 lei
  • bilet întreg, perioada 16 octombrie – 15 martie: 5 lei
  • bilet redus: 2 lei

Muzeul Botanic

  • bilet întreg: 5 lei
  • bilet redus: 2 lei

Sere

  • bilet întreg: 5 lei
  • bilet redus: 2 lei

Grădina Botanică (spații în aer liber)

-zilnic între orele 08-20 (16 martie – 15 octombrie)
-zilnic intre orele 09-17 (16 octombrie – 15 martie)

Muzeul Botanic
marți, miercuri, joi, vineri: 10 -15
sâmbată, duminică: 09 – 13

Serele de Expozitie și Pavilionul Pădurea Tropicală
marți, joi, vineri: 10-15
sâmbătă, duminică: 9-13

Grădina Botanică “D. Brandza”, Universitatea din București
Șoseaua Cotroceni 32, Sector 6, București

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *