Negombo, corepondență de la capătul lumii.

Negombo este fără îndoială locația care mi-a rămas la suflet, locul în care ne-am odihnit după o lungă călătorie între țări asiatice, escale, avioane, autobuze, trenuri… Cu greu am ajuns aici. Adică, distanța de casă a fost de peste 8000 de kilometri, dar când călătorești în astfel de destinații despre asta este vorba. Despre experiențe și trăiri de care să își aduci aminte cu drag. Oare ce ne-am face fără vise? Fără să reușim să ne facem planuri, să visăm cu ochii deschiși, să încercăm să fim fericiți… Nici nu vreau să mă gândesc!

În Negombo ne-am cazat într-un mic hotel administrat de o familie locală, o mică vilă, câteva camere pregătite pentru oaspeți, mult bun simț și curățenie. Când mă gândesc că am platit 3.5 euro pe noapte îmi vine să mă întorc chiar acum. Chiar dacă nu este lângă plajă, Ryan Residence este una dintre cele mai bune recomandări când vine vorba de cazare în această localitate. După experiențele trecute în Thailanda, ne-am obișnuit să păstrăm câteva zile de relaxare, spre finalul călătoriei. Asta ne ajută să ne încărcam bateriile și să nu fim mereu în goană după obiective turistice. In imaginea de mai jos poți vedea camera in care ne-am cazat la 3.5 euro pe noapte…

M-a impresionat foarte mult apa și plaja din Negombo. Un nisip foarte fin, aproape portocaliu, adieri moderate ale vântului și valuri perfecte pentru surf. Partea de coastă a orașului este transformată într-o veritabilă stațiune, cu hoteluri pentru toate gusturile si buzunarele, cu activități opționale pentru toți cei care nu iubesc liniștea în natură.

Dacă te îndepărtezi puțin de plajă intri direct în contact cu oamenii locului. Casele au garduri mici și oferă curioșilor ocazia să vadă cum își trăiesc localnicii viața de zi cu zi. Drumul de la cazarea noastră până la plajă ne-a oferit posibilitatea să cunoaștem și o altă parte a locului, departe de inscripțiile sau conversațiile în engleză. Mi-au placut magazinele locale, un fel de garaj în care oamenii vând alimente sau produse locale. Aici mi-am cumpărat șampon la plic și mi-am adus aminte de copilărie. Când mă gândesc că la ei abia a ajuns moda șamponului la plic…

Înainte să ajung aici nu aveam foarte multe cunoștințe despre Sri Lanka. Adică tot ce știam este că au trecut printr-un război civil, elefanți, ceai, colonii britanice… un fel de Indie mai mică! Să tot aibe populația României, cu mențiunea că țara ocupă aproape 30% din suprafața țării noastre. Cu toate acestea, nu simți densitatea mare de oameni sau cel puțin noi așa am perceput toată această experiență.

Revenind la oile noastre, Negombo este un oraș destul de colorat. Câteva biserici catolice răsar pe străduțe prăfuite și dacă este să uiți de colonizările din trecut, te întrebi cum a ajuns creștinismul la capătul lumii!

Canalele din Negombo sunt cireașa de pe tort. Erau folosite pentru a facilita transportul mărfurilor spre ocean și multe dintre ele sunt folosite și astăzi cu același scop. Bărci tradiționale, localnici ce pescuiesc în speranța că pranzul sau cina o să aibe o abundență mai mare ca în zilele trecute. Aici este musai să faci uz de toată empatia din dotare, doar așa poți transforma aceste experiențe în povești formidabile.

Culinar vorbind, puteam jura că până și deserturile sunt iuți! Dar nouă ne place mâncarea picantă, ba chiar ne-am întors acasă cu valiza plină cu condimente, praf de chili și tot felul de mirodenii menite să ne facă viața picantă, o perioadă, cel puțin până la următoarea călătorie la capătul lumii…

Sri Lanka va rămâne una dintre cele mai frumoase experiențe de până acum, totul a fost atât de activ, de diversificat, de minunat. Ne-a plăcut jungla, ne-au plăcut oamenii, țara în sine cu tot ceea ce are de oferit… Terminăm cu Malaezia și ne întoarcem aici… fără îndoială!

O ploaie in toata regula, nu puteam sa nu ma bucur!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *