Insula Elefantului sau cum vad eu paradisul!

A doua insulă ca mărime a țării, Kho Chang (Insula Elefant) este poziționată în cel mai estic punct al litoralului thailandez. Flux-ul scăzut de turiști ne-a facut să îndrăgim foarte mult această locație, în comparații cu alte locații în care te simți sufocat la propriu de valul de turiști din toate colțurile lumii. Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales să ne petrecem aici 5 zile dedicate relaxării, după multe experiențe minunate și obositoare în țara zâmbetelor.

Farmecul insulei este reprezentat și de faptul că a rămas nedezvoltată, neatinsă și lăsată să zăbovească decenii întregi. Este important de menționat că până în anul 1990, turismul era aproape inexistent pe această insulă. La 28 de ani distanță, turismul de masă încă nu a ajuns aici… chiar dacă insula de dezvoltă treptat și a început să fie din ce în ce mai cunoscută. Acesta este unul dintre motivele care ne-au facut să alegem Insula Elefant.

Despre insulă… numai de bine, cum spune poetul! Foarte mare ca întindere, atracțiile sunt situate în partea vestică. Aici ne-am cazat și a fost prima dată când am dormit atât de aproape de plajă, probabil una dintre cele mai frumoase experiențe din Thailanda. Partea aceasta a insulei găzduiește plaje precum White Sand Beach, Pearl Beach, Lonely Beach și după denumirile în engleză ne putem da seama de ce se numesc așa. Kho Chang este înconjurată de ape transparente și porțiunile de roci abrupte oferă o imagine impresionantă a țărmului.

Partea estică a insulei este aproape lipsită de contactul cu civilizația și a rămas tradițională. Găsim aici mici localități în care tehnologia este limitată la strictul necesar și se insistă foarte mult pe păstrarea tradițiilor și a valorilor. De altfel, în zona turistică există anumite limitări în ceea ce privește dezvoltarea comerțului. Posibil să greșesc, însă există o limitare la 3 magazine de tip ABC, tocmai pentru a păstra naturalețea locurilor și a nu o altera cu comerț dus la extrem, așa cum găsim în majoritatea locațiilor turistice din Thailanda. Mi-a plăcut foarte mult combinația de orășele tradiționale, locuri în care oamenii trăiesc aproape exclusiv din pescuit. Turiștii care ajung totuși în această parte a insulei nu rămân foarte mult. Există grupuri organizate cu ghizi și bărci care fac astfel de tururi, însă foarte rar să se cazeze cineva în această zonă și datorită faptului că în unele locuri poți ajunge doar cu barca. Să nu uităm că insula are 217 km pătrați!

Este important să repet că insula nu este încă potrivită 100% să primească turiști. Dacă ești pretențios în ceea ce privește cazarea, mâncarea și posibilitățile de distracție… nu este locul potrivit pentru tine. Însă aici găsești o altfel de lume, una în care ai parte de naturalețe nealterată, de ospitalitate locală și locuri extraordinare desprinse parcă din povești. Insula Elefantului este locul în care își cureți sufletul de problemele cotidiene.

Cu toate acestea pot spune că dacă îți plac petrecerile și aventura, ai destule resurse. De la petreceri pe plajă, până la localuri în care se ascultă muzică europeană și oamenii se distrează până în zori. Când te saturi de șezlong și apă, poți face o vizită la rezervația de elefanți sau poți vizita Klong Phlu, o cascadă impresionantă. Nici satul Bang Bao nu trebuie ratat. Situat în sudul insululei, acest sat pescăresc este construit în jurul unui ponton, punct de plecare către insulele din zonă. (Într-un articol viitor am să vă povestesc aventura de o zi în cele 5 insule vizitate, inclusiv insula maimuțelor.) Mă bucur foarte mult că am descoperit locuri neatinse de globalizare și senzația de „altfel” este senzațională.

Și din punct de vedere gastronomic pot spune că a fost ok. Micile localuri din zonă sunt pregătite să ofere preparate tradiționale delicioase sau dacă nu te-ai obișnuit cu mâncarea thailandeză, poți opta pentru preparate „aproape” europene. Mă bucur că s-au adaptat foarte bine la nevoie turistilor.

Pentru a ajunge in Koh Chang, am plecat din Bangkok. Durata totală a călătoriei a fost de aproximativ 5 ore cu tranport privat și a costat aproximativ 100 de lei, Bangkok – Koh Chang și retur. În aceasta suma este inclusa si traversarea cu ferry-boatul. Există și posibilitatea achiziționării unui zbor cu destinația Trat, însă noi am ales varianta autoturismului pentru a putea experimenta traficul în Thailanda și de ce nu, să admirăm contrasul uimitor pe care îl oferă o astfel de călătorie.

Cazarea am făcut-o prin Booking și am ales Banpu Koh Chang Resort, o locație de 3 stele deosebit de frumoasă, cred că am ales-o pentru distanța dintre cameră și plajă… 1 metru, așa cum se vede și în imaginea de mai jos. În prețul cazări am avut asigurat mic dejunul și spre bucuria mea a fost unul european, asta pentru că îmi este foarte greu să mănânc orez la prima oră a dimineții. În funcție de preferințe și buget, preturile variază între 10 euro și 60 de euro pe noapte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *