Jepii Mari, paradisul din Romania!

Ne-a plăcut întotdeauna țara noastră și am încercat să facem tot posibilul să vizităm cât mai multe locații, să decoperim tradițiile locale și să cunoaștem mult mai mult România. Într-o seară, în jurul celebrului castron cu floricele de porumb, ne-am decis ca în dimineața următoare să încercăm un traseu montan, să stingem astfel setea de călătorie prin evadarea din cotidian și betoanele orașului.

Am ales Jepii Mari , un traseu extraordinar ce leagă Bușteniul de Canton Jepi, destul de dificil pentru cineva care nu are experiență în drumețiile montane. De aici se poate ajunge la Cabana Babele (marcaj triunghi rosu, banda galbena) sau Cabana Caraiman (triunghi rosu, banda galbena, punct albastru). Întreg traseul, până la Babele l-am parcurs în aproximativ 5 ore și pot spune că nu ne-am grăbit, ba chiar ne-am alocat destul de mult timp pentru a ne bucura cu adevărat de natură. Parcurgerea acestui traseu iarna este strict interzisă datorită zăpezii și implicit a gradului de dificultate în cazul în care cineva se aventurează să îl parcurgă în anotimpul rece.

Nu mai este nevoie să spun că Sfinxul se bucură de o mare admirație din partea turiștilor. Stânca uriașă, înaltă de aproape 8 metri, este nelipsită din pozele celor care o vizitează!


Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Munților Bucegi, la 2216 metri altitudine, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.
Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu mersul pe jos și mai ales urcatul pe munte, telecabina Bușteni este pregătită să transporte drumeții până în vârf demunte. Anul acesta, programul a fost următorul. Prima urcare începînd cu ora 08,30 și ultima coborâre programată pentru 15,45. De menționat este faptul că telecabina funcționează doar în momentele în care starea vremii permite transportul turiștilor în condiții de siguranță. Înainte de planificarea unei călătorii este bine să te informezi pe site-ul oficial și la numerele de telefon de contact.

Ce să vizitezi dacă ajungi în zonă?

Cascada Urlătoare. Este un deosebit punct de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra Poienii Tapului, unde paraul se arunca si cade de la o inaltime de circa 15 m. In afara principalei caderi de apa mai exista si altele mai mici, dar destul de spectaculoase, desfasurate pe cateva zeci de metri mai sus pe cele doua paraie, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica. Numele ei este legat nu numai de zgomotul apelor de la cascada, ci si de vuietul apelor intermitente care pornesc navalnice dupa ploile repezi.

Crucea Eroilor. Denumită oficial Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, este un monument istoric situat în Munții Bucegi, pe teritoriul județului Prahova. Acesta este de forma unei cruci latine, având o înălțime de 39,3 metri și a fost construit între anii 1924-1928 în apropiere de Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria celor 30000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial.

Cabana Piatra Arsă. Este situată pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1950 de metri, la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000. Construită în anul 1935, ea a fost transformată ulterior într-o bază sportivă. La Complexul Sportiv Național Piatra Arsă vin în fiecare an numeroși sportivi în cantonament.
Vara se poate ajunge cu mașina pe drumul asfaltat din Sinaia, până în apropierea complexului, sau pe numeroase trasee turistice din Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului. Pe timp de iarnă, cele mai ușoare căi de acces sunt cu telecabina, fie din Bușteni prin Babele și apoi un traseu de 2 ore pe platou (BR), fie dinspre Sinaia cu telecabina până la Cota 2000, apoi un traseu de 2 ore pe platou.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *