Kuala Lumpur, mini ghid de călătorie.

Malaezia a fost un must have al călătoriei în Asia, așa că am vânat la propriu biletele de avion pentru a putea bifa cât mai multe destinații în concediul nostru anual. Air Asia a fost lozul câștigător și am cumpărat bilete destul de ieftine cu zbor din Colombo către Kuala Lumpur și retur.

Voi încerca să redau experiența mea cu acest oraș și sper ca aceste informații să fie folositoare celor care ajung prin aceste locuri. Kuala Lumpur este un oraș senzațional din toate punctele de vedere și nu trebuie ratat dacă îți dorești o experiență diferită în Asia.

Viza. Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru Malaezia. Accesul în țară se face pe baza unei ștampile în pașaport și durata maximă a călătoriei nu trebuie să depășească 90 de zile. Pentru orice perioadă mai mare de 90 de zile trebuie, este nevoie de o viză care se obține de la orice reprezentanță consulară a Malaeziei.
Vremea. Clima poate să îți ofere surprize, așa că este bine să verifici asta înainte de călătorie. Să nu uităm că este o țară cu climă tropicală, temperatura medie este de 30 de grade. Noi, călătorind în noiembrie, am prins câteva ploi de scurtă durată, care nu ne-au afectat deloc.

Transferurile în oraș. Am folosit foarte mult Grab-ul, dar și trenurile suspendate care ne-au plimbat pe unde aveam nevoie. De la aeroport în oraș se ajunge foarte ușor. În aeroport găsești un tren rapid care face legătura cu gara centrală. Costă între 35 si 45 de ringgit (moneda locală. Paritatea ron-ringgit este de 1 ron= 1.33 myr. Asa că este foarte ușor să îți dai seama de prețuri, fără ajutorul calculatorului.) și din punctul meu de vedere sunt bani aruncați degeaba. În aeroport găsești autobuze care au prețuri cuprinse între 3 myr și 12 myr, ce fac același traseu. Dacă bugetul tău este limitat, asta este cea mai bună variantă pentru a ajunge în oraș de la aeroportul din Kuala Lumpur. Distanța între cele două locații este de aproximativ 60 de kilometri. Pentru monorail si tren ușor, prețul călătoriilor este extrem de scăzut, poți cumpăra bilete de la automate sau poți achiziționa o cartelă de călătorie de 1, 3, 7 sau 15 zile. În concluzie, Malaezia are un sistem de transport public foarte dezvoltat, cu informații despre orientare, conexiuni perfecte între rețelele de transport și mai ales ieftin!

Atmosfera orașului. Mi-a plăcut foarte mult mix-ul de oameni. Musulmani, hindu sau alte nații… toți extrem de închiși la culoare și greu de deosebit. Si pe cât sunt de diferiți de noi, pe atât sunt de săritori și gata să te ajute dacă ai nevoie de informații. Pot să compar orașul cu Bangkok, dar cu o notă accentuată spre ordine și parcă mai multă curățenie. Asta nu înseamnă că nu ne-a fugit șobolanul printre picioare când înfulecam o clătită într-o piață locală, dar totul face parte din această experiență minunată.

Cartierul Chinezesc din Kuala Lumpur a fost unul dintre obiectivele bifate pe listă, este una dintre atracțiile orașului. Un fel de bazar în care oamenii vând de la batiste la ceasuri, genți, poșete și tot felul de lucruri 99% false. Dacă vrei o poșetă Dior la prețul de 100 de lei… aici e locul potrivit să o achiziționezi! Zona considerată centrală este un amalgam de zgârie noi, șantiere în care se construiesc pe bandă rulantă, clădiri, ce probabil în următorii ani vor deveni cu siguranță puncte de referință ale orașului. Sincer să fiu, până aici nu am văzut niciodată șantiere la asemenea nivel.

Turnurile Petronas sunt într-adevăr impresionant de frumoase la fața locului, mai ales că mulți dintre noi le-am văzut doar în filme sau fotografii. O aglomerație de nedescris în zonele în care turnurile oferă cadrele perfecte pentru fotografii.

Mâncarea. Ținând cont că noi am vizitat Sri Lanka si Malaezia în aceeaşi perioadă, Malaezia câștigă detașat la capitolul gastronomie. Am încercat tot ceea ce se putea încerca la categoria street food și mă declar satisfăcut. Combinația de popoare a adus cu ea și o combinație gastronomică incredibilă și pentru toate gusturile. Ne-au plăcut foarte mult supele locale, le-am testat pe stradă și am evitat localurile de fițe. Am înțeles că cea mai bună mâncare o găsești la tarabele ambulante și este o experiență incredibilă.

Kuala Lumpur este un oraș în schimbare, total diferit de tot ceea ce am întâlnit în Asia până acum. Ne propunem anul viitor să acordăm mai multă atenție acestei țări care ne-a impresionat. (va urma)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *