La poalele Munților Sierra Nevada, există oameni care trăiesc în peșteri…

Spania mi-a oferit foarte multe senzații plăcute, am călătorit prin toată țara și mi-au rămas foarte multe amintiri frumoase. Locuind o perioadă în Andaluzia, am avut șansa de a descoperi influența arabă în acest colț de lume. Despre această regiune am mai discutat în materialele trecute, cu siguranță voi mai avea pe viitor și alte impresii despre aceste locuri absolut fantastice.

Pentru că aveam la dispoziție o zi întreagă și eram oarecum sătul de Malaga, orașul în care m-am stabilit jumătate de an, am decis să mergem mai departe cu aventura și astfel am ajuns în provincia Granada, mai exact în localitatea Guadix, locul în care peste 10.000 de oameni încă trăiesc în case peșteră… Peisajul este de-a dreptul uimitor întrucât zona este presărată cu stânci abrupte de o culoare rosiatică, din care ies în evidență coșurile văruite în alb ale locuințelor troglodite.

Hornurile distincte, tencuite cu alb ale ațezarilor troglodite umplu peisajul din jurul localitații Guadix, situata la 54 km nord-est de Granada.
Istoria acestor locuințe este destul de interesantă, se spune că au fost construite de mauri, în jurul secolului al XVI-lea. Teama invadatorilor creștini i-au făcut pe locuitorii de atunci să se refugieze spre versanții din apropiere, acolo unde și-au construit locuințe în gresia moale. La poalele Munților Sierra Nevada, locul în care este situată localitatea Guadix, are o temperatură cuprinsă între 40 de grade vara și 3-5 grade în sezonul rece.

Super încântat de Guadix!

Aerul de munte este senzațional, așa că orașul trebuie vizitat pe jos, străzile sunt absolut fantastice și este locul ideal să te lași purtat într-o atmosferă cât se poate de rustică. Aici găsim numeroase obiective turistice demne de bifat, Catedral de la Encarnación… Catedrala se află pe locul unei moschee din secolul X, care a funcționat în perioada dominației musulmane. Mai exact, prima clădire a fost un templu vizigot, pe care a fost ridicata Moscheea Al-hama. M-au impresionat cele trei trei și dacă nu mă înșel, sunt asemănătoare cu catedrala din Malaga.

Chiar dacă orașul nu este plin de turiști, este o destinație ideală pentru o excursie de o zi. Atracția principală este reprezentată de locuințele din stânci, per total este un orășel în care simplitatea este amestecată cu civilizația, dar și aerul medieval care este nelipsit în astfel de localități vechi.

Dacă nu călătorești cu mașina, transportul în comun este foarte bine pus la punct. Din Granada ajungi în Guadix în 45 de minute folosind autobuzele ALSA, o călătorie dus-întors costă aproximativ 12 euro. Legăturile sunt foarte bune, practic autobuzele circulă la interval de 1-2 ore, indiferent că vorbim de tur sau retur. Guadix este un oraș fascinant in care aproape jumătate din locuitori trăiesc în subteran într-un mare cartier troglodit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *