Această metodă terapeutică a fost descoperită întâmplător în anul 1929 de către o terapeută care suferea de arteriopatie cronică obliterantă, la unul din membrele inferioare. După nenumărate zile de automasaj, bolnava a observat apariţia unor furnicături la nivelul piciorului bolnav şi uşoare senzaţii de căldură locală. Ulterior şi-a extins masajul şi în regiunea trohanteriană (faţa externă a coapsei), prin manevre mai energice, executate ore întregi. După trei luni de automasaj energic, zilnic, durerile din membrul bolnav s-au ameliorat simţitor.

La Congresul Mondial de masaj şi kineziterapie, din 1959, de la Paris, Dr. Teirich-Leube a prezentat o comunicare privind studiile şi cercetările sale în domeniul masajului reflex terapeutic. Cu această ocazie a vorbit şi despre masajul descoperit în 1959. Ţesutul conjunctiv, format din celule cu aceeaşi structură şi aceleaşi funcţii, face legătura între ţesuturi şi între acestea şi organe, având, în acelaşi timp, şi un rol de susţinere. Ţesutul lax subcutanat conţine fibre elastice (care îi conferă elasticitatea) şi fibre colagene (care îi conferă rezistenţa). Ţesutul conjunctiv, care se găseşte în piele, în stratul adipos, în cartilagii, în oase, în muşchi etc., reprezintă 16% din greutatea corpului, conţinând şi 23% din apa întregului organism. Funcţiile sale sunt reglate de sistemul nervos şi sistemul endocrin, ceea ce explică acţiunea sa reflexogenă.

Tehnica în cazul masajului conjunctiv reflexogen este complexă, un bun terapeut poate să aplice cu succes aceste manevre, dar este nevoie de foarte multă practică pentru descoperirea acestor zone reflexogene.  Masajul în sine constă în presiuni puternice cu vârful degetelor, astfel pielea este deplasată pe țesuturile subiacente.

Principalele indicații:
– tulburări circulatorii periferice: picioare grele, crampe musculare, varice, etc.;
– boli cardio-respiratorii: astm bronşic, bronşite cronice, dureri precordiale, etc.;
– boli ale aparatului digestiv: stomac, ficat, pancreas, constipaţie, migrenă;
– boli ginecologice, menopauză;
– boli reumatice cronice, lumbago, etc.

Masajul vertebral reflexogen este foarte puțin cunoscut în țara noastră, dar extrem de răspândit în America de Nord sau Europa de Vest.  De cele mai multe ori este combinat cu ședințe de Chiroterapie. Chiroterapia constă în folosirea mâinilor, cu ajutorul cărora terapeutul imprimă anumite mișcări ale unei articulații, în scopul ameliorării, pe cale reflexă, a unor suferințe. Presiuni, împingeri, tracțiuni… toate acestea fac parte din metodele de acțiune ale acestei terapii. Cuvântul “chiropratica” vine din limba greacă care înseamnă “tehnică efectuată manual”. Această formă de tratament manuală constă în maniplarea articulațiilor coloanei vertebrale ce influențează sistemul nervos central (cord spinal) și cel periferic (nervii spinali). Orice fel de leziune, compresie sau impact mecanic al articulațiilor coloanei vertebrale duce la iritarea nervilor spinali. În astfel de cazuri apar perturbări ale funcțiilor sistemului nervos care se manifestă prin simptome de amorțeală, durere, lipsa puterii musculare, etc.