Pentru cei care suferă de sensibilitate a ficatului sau pur si simplu nu doresc sa își atace organismul cu medicamente, masajul terapeutic poate face adevărate minuni. De altfel, s-a dovedit chiar mai eficient în atenuarea durerilor lombare decât medicamentele care nu îndepărtează cauza.

Beneficiile mesajului este evident în cazul durerilor de spate și a tensiunilor musculare. Mișcările specifice masajului terapeutic favorizează relaxarea musculaturii și implcit atenuarea durerilor. Din punct de vedere ștințific, în timpul masajului, în creier sunt eliberate cantități mari de serotonină și endrofine, hormoni ai stării de bine. Astfel putem explica de ce anumte semnale dureroase nu mai ajung la creier și nu mai simțim durerea atât de intens. Să nu uităm că în timpul unei ședințe de masaj, bătăile inimii sunt încetinite, la fel şi rata respiraţiei, tensiunea arterială scade, iar hormonul de stres (cortizolul) nu mai este produs în cantităţi mari.

Masarea muschiului quadratus lumborum

Acest muschi este amplasat intre zona pelviana si coaste si este responsabil pentru stabilitatea in zona pelviana, precum si pentru alinierea corecta a trunchiului. Acest muschi cauzeaza adesea dureri lombare. Durerile apar daca muschiul devine iritat atunci cand partea de jos a corpului este implicata intr-o activitate solicitanta, ce presupune miscare sau incordarea musculaturii din cauza unei pozitii adoptate, in timp ce partea de sus a corpului este mai relaxata. Pentru detensionarea muschiului se recomanda masajul care foloseste miscari de intindere ale muschilor.

Masarea muschiului gluteus medius

Muschii gluteus medius sunt localizati la nivelul posteriorului si pot cauza dureri daca sunt inflamati. De multe ori, inflamarea muschiului gluteus medius se produce simultan cu iritarea muschiului quadratus lomborum. Masarea prin miscari alerte a acestor muschi va stimula circulatia sanguina la nivelul acestora, ameliorand durerile lombare.

Terapia prin masaj decontractureaza si relaxeaza musculatura, ligamentele, articulatiile; este lipsita de efecte secundare. In plus, te scapa de insuportabilele dureri de spate. Masajul terapeutic se efectueaza cu creme atiinflamatorii specifice afectiunii respective. Muschii quadratus lumborum si muschiul gluteus medius provoaca cele mai severe dureri atunci cand sunt tensionati. Pentru detensionarea completa a acestor muschi poate fi nevoie de pana la 60 de minute de masaj.