Matera, unul dintre cele mai vechi orașe din lume…

Italia este fără îndoială una dintre cele mai frumoase tări din Europa și probabil printre puținele țări în care m-am simțit ca acasă. Nu întâmplător am locuit aici câțiva ani, în anii sălbatici în care picioarele nu își mai găseau odihna în căutarea locurilor perfecte pentru creat amintiri. Astăzi ajungem în Matera, una dintre destinațiile cele mai interesante și memorabile din întreaga Italie. A fost declarată capitala culturală europeană pentru anul 2019 și la pachet cu această nominalizare orașul este încărcat cu evenimente care nu te vor lăsa să te plictisești.

Orașul, bogat în istorie, este unul dintre cele mai vechi orașe locuite de pe pământ. De-a lungul secolelor a fost ocupat de numeroase popoare și istoria locului evocă perioadele dificile prin care a trecut. Chiar dacă populația este în scădere, numărul turiștilor care vizitează Matera crește în fiecare an.

View of Matera Italy

Cele mai importante obiective pe care nu ai cum să le ratezi dacă ajungi aici sunt reprezentate de locuințele sculptate în calcar, Sassi. Au fost locuite până în anul 1950, atunci când guvernul italian au declarat aceste locuințe inacceptabile pentru un trai decent și le-au transformat în obiective turistice, orașul devenind treptat o veritabilă atracție turistică.

Toate aceste schimbări au fost oportune și locuitorii au început să renoveze aceste locuințe, să le redea frumusețea rurală și astfel au apărut pensiuni primitoare, localuri tradițonale și locuri desprinse parcă dintr-o poveste. Cu timpul, faimosul Sassi a fost desemnat ca patrimoniu mondial UNESCO.

Catedrala Matera datează din anul 1270, iar ceea ce o face unică este fresca în stil bizantin din secolul al XIV-lea. Orașul are peste 150 de biserici sculptate în rocă și pictate de călugări, foarte multe dintre au accesul permis turiștilor. Matera este numit si “al doilea Betleem”, datorită acestor lăcașuri de cult.

Ne-am cazat în Bari, așa că nu a fost necesar să înnoptăm în oraș. Găsim foarte multe hoteluri de tip albergo, câteva chiar vechi locuințe săpate în calcar, recondiționate pentru confortul turiștilor. Experiența locuințelor Sassi poate să fie una memorabilă datorită podelelor încălzite, a băilor luxuriante și amenajările în stil peșteră.

Asadar, lasă-te condus în atmosfera italienească prin explorarea capitalei culturale europene Mattera cu minunatele sale peșteri, biserici, peisaje, terase si preparate culinare. În felul acesta, vei experimenta atmosfera tradițională a acestor locuri care așteaptă sa fie descoperite de către toți turiștii care ajung aici!

În Matera ajungi foarte ușor din Bari, aproximativ 68 de km pe care îi poți parcurge într-o oră la volan, cu trenul sau autobuze speciale care fac aceste rute. Preturile se învârt în jurul sumei de 10 euro pentru un tur/retur. Foarte multi turiști ajung la Matera atunci cand fac un city break la Bari, nu exclude această opțiune. Priveliștea și tradiția costă, așa că prețurile la restaurantele elegante îți vor ustura buzunarul, dar sunt foarte multe localuri în care poți servi masa fără să simți că ai fost jefuit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *