O familie din Glod a reînviat tradițiile satului românesc!

Viorile s-au acordat, arcuşurile au devenit mai sprintene… Astăzi, în Glod, a fost mare sărbătoare. Oameni din toate colțurile tării s-au adunat la Hora Satului, un eveniment care a avut ca scop principal cinstirea satului românesc și a tradițiilor locale. Peste 400 de persoane au participat la eveniment, oamenii au cântat și dansat până la epuizare. O bucurie generală a cuprins tot satul, amintind de vremurile în care aceste evenimente erau frecvente printre localnici.

După ce o iarnă întreagă gospodinele din Glod au cusut și țesut straie minunate, a venit vremea ca acestea să fie admirate de tot satul, alături de straie populare vechi de zeci de ani, moștenite din bătrâni… Hora Satului Glod a ajuns în acest an la cea de-a doua ediție și nu este puțin lucru, mai ales că o familie, Alin și Dora Mușat, au făcut eforturi deosebite pentru a reînvia și păstra această tradiție a satului românesc.

Astfel, chiar dacă Hora Satului Glod nu are o tradiție seculară, prin acest eveniment se încearcă impunerea horei ca un obicei al comunității, o sărbătoare prin care oamenii locului se mândresc tradițiile zonei. Pe un teren al familiei Mușat, care a fost de altfel inima acestui proiect, s-a amenajat un loc numai bun de învârtit hora şi jucat sârba, împodobit pe laturi cu frumoase covoare tradiţionale, scoase de prin lăzile de zestre. Casa Glod a răsunat de bucurie autentică, de mândrie și uniune.

Obicei consacrat al neamului românesc, hora satului este un simbol, o valoare, o marcă cu care satul arhaic se mândreşte oriunde în lume, alături de alte valori cum ar fi portul popular, jocurile şi cântecele tradiţionale. În vechime, hora satului era nelipsită din cursul firesc al vieţii de la ţară şi avea un rol important, de socializare.

Comunismul, colectivizarea, strămutările forţate, industrializarea şi mai nou emigraţia sunt doar câteva dintre motivele care au dus la pierderea tradiţiilor. Tocmai de aceea iniţiativele de genul celei de la Fundătura trebuie încurajate şi apreciate pentru că nu fac decat să ne redeschidă lăzile de zestre ale neamului. Hora Satului însemna mult decât un simplu moment de bucurie şi de destindere. Se obişnuia ca fetele să fie „prinse în horă”, arătând astfel că sunt gata de căsătorie. Acestui moment i se acorda o atenţie deosebită. Fata purta haine de sărbătoare, iar măiestria cu care juca şi frumuseţea erau un atu în faţa peţitorilor. Aşa se înfiripau legăturile de iubire, iar majoritatea căsătoriilor aveau loc în cadrul comunităţii, lucru care se poate observa astăzi în toate satele, unde există multiplelor legături de rudenie între locuitori.

Ziua de astăzi a fost întradevăr senzațională, e „piciorul de plai” pe care gazdele noastre noastră, Dora si Alin, îl transmit generațiilor viitoare prin simplitate și dorința de a păstra vie tradiția românească. În Glod putem spune că este o lume aparte, una cu obiceiuri simple dar sănătoase, cu inimă mare, primitoare, deşi plină de lipsuri. Gazdele, din puţinul lor, au încropit o masă pe cinste, cu bunătăţile pământului pregătite de mâinile lor.

Cu sprijinul celor cu inimă bună, totul a fost parcă mai uşor, iar oamenii veniţi la horă s-au bucurat nespus de muzica populară şi de vremea frumoasă.

Dumnezeu, să ne ajute să nu uităm tradițiile, obiceiurile, portul strămoşesc, să nu ne ruşinăm că suntem români oriunde ne vor purta paşii!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *