Orașul Galle si cetatea europeană din Asia

Călătoria în Sri Lanka continuă cu Galle (se pronunță Goll), un oraș situat în sud-vestul insulei la ,119 kilometri distanță de Colombo. Galle este al cincilea oraș ca mărime din țară, după capitala Colombo, Kandy, Jaffna și Negombo. În perioada colonială olandeză, Galle a fost unul dintre cele mai importante porturi ale tării.

Am ales să ne oprim în acest oraș pentru a vizita una dintre cele mai mari cetăți din Asia, construite de europeni. Combină perfect stilul portughez cu stilurile native întâlnite în această regiune. Astăzi, Fortul Galle este parimoniu mondial și una dintre cele mai bine conservate cetăți din țară. Alte repere proeminente din Galle includ portul natural al orașului, Muzeul Maritim Național, Catedrala Sfânta Maria fondată de preoți iezuiti sau principalele temple Shiva și Amangalla.

Pe 26 decembrie 2004, orașul a fost devastat de un masiv tsunami cauzat de un cutremur în Oceanul Indian care a avut loc la o mie de mile distanță, în largul coastei Indoneziei. Mii de oameni au fost murit în această catastrofă naturală.

Orașul este deservit de linia de coastă a căilor ferate din Sri Lanka. Gara Galle este o stație importantă pe linie și unește segmentele de coastă din vest și sud-vest. Orașul este conectat pe calea ferată la Colombo și Matara. Tot aici găsim South Expressway, prima autostradă a clasei E din Sri Lanka. Interesant este faptul că am ajuns în Galle cu trenul și ne-am întors în Colombo cu autobuzul, pe celebra autostradă, deci pot spune că am testat aproape toate variantele de transport de aici.

Galle a fost vechiul port maritim din care regele Solomon se aproviziona cu fildeș, păuni sau alte obiecte de valoare. Scorțișoara a fost exportată din Sri Lanka încă din 1400 î.Hr., așa că se poate spune că a fost un important port în care se exportau mirodeniile. Persanii, arabii, grecii, romanii, malaezii, indienii și chinezii făceau afaceri prin portul Galle.
În 1411, Galle Trilingual Inscription, o inscripție pe tablă de piatră în trei limbi, chineză, tamilă și persană, a fost ridicată în Galle pentru a comemora a doua vizită în Sri Lanka de către amiralul chinez Zheng He.

Istoria „modernă” a orașului începe în 1505, când prima navă portugheză a ajuns aici în urma unei furtuni puternice. Cu toate acestea, oamenii orașului au refuzat să-i lase pe portughezi să intre, așa că portughezii l-au luat cu forța. În 1640, portughezii au fost nevoiți să se predea orașul companiei olandeze a Indiei de Est. Aceștia au început planurile pentru a ridica actualul Fort, în anul 1663,dar și un zid fortificat, folosind granit solid. După ce britanicii au preluat țara, în anul 1796, au păstrat cetatea neschimbată și au folosit-o ca centru administrativ.

Astăzi, orașul este condus de Consiliul municipal și întreaga structură a fost înființată prin Ordonanța municipalităților din 1865. Era, la vremea respectivă, printre primele consilii municipale din țară. Primul primar al orașului a fost numit în 1939 în persoana lui Wijeyananda Dahanayake, care ,ulterior a devenit prim-ministru al Ceylonului.

Galle este un bun punct de legătură spre orașele de coastă din Sri Lanka. Dacă ai în plan o călătorie în sudul țării, nu trebuie să ratezi acest oraș simbolic. Găsești mai multe materiale despre Sri Lanka în categoria Asia. (foto material – Stella P.)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *