Vrei să mergi în Thailanda? Iată câteva note personale…

Zilele trecute, în grupul nostru de prieteni, cineva a adus vorba de Thailanda și așa a început și tema materialului de astăzi. Cât costă bre’ o vacanță în Thailanda? Se merită? Este frumos? Acestea sunt probabil cele mai frecvente întrebări atunci când te apuci să povestești despre călătoria într-o destinație considerată exotică…

Se merită să mergi în Thailanda? Dacă mă întrebi pe mine, nici nu stau pe gânduri dacă se ivește ocazia să mă întorc. Într-un fel sau altul, Thailanda este un paradis pentru turiștii de toate felurile, chiar dacă țara este într-o continuă transformare bazată pe faptul că din 2014 nu mai este democrația și acum este condusă de o juntă militară. Dincolo de tot ce este frumos în această țară, de locurile superbe, de orașele pline de viață, Thailanda continuă să fie o țară problematică. Ca turist asta nu trebuie să te îngrijoreze, vor face tot posibilul să-ți facă șederea cât mai plăcută. Ca experiență te încurajez să mergi, cel puțin o dată în viață. Turismul crește de la an la an, la fel și prețurile.

Îți permiți să mergi în Thailanda?

Dacă toată vara te-ai lăudat cu escapadele la Mamaia sau vecinii bulgari, Thailanda nu te va da pe spate din punct de vedere financiar. Îmi aduc aminte că în anii precedență am fost în Costinești 2 zile și am cheltuit 3000 de lei, într-o mini vacanță considerată low-buget. Aici, în țara zâmbetelor, prețurile diferă de la regiune la regiune. Nordul țării este cel mai ofertant, prețuri foarte bine pentru turiști tot timpul anului. În schimb, la plajă sau în locațiile foarte turistice, prețurile au crescut foarte mult în comparație cu zona montană. Indiferent de locație, este imposibil să nu mănânci o ciorbă tradițională cu echivalentul a 10-12 lei sau un Pad Thai cu 4-10 lei. Nu uita că fenomenul street food este super dezvoltat în toată Thailanda.

În ceea ce privește cazarea, nu trebuie să îți faci probleme din această privință. Așa cum sunt turiștii, cazările sunt și ele de toate felurile. Te poți caza la prețuri între 10 și 50 E/cameră în hoteluri destul de cochete și curate. Sigur că poți da și câteva sute de euro pe o noapte de cazare la un hotel bine cotat… totul ține de buget și preferințe. Opulența costă, întotdeauna.

Cât să stau şi care este perioada potrivită?

Cu peste 70 de mii de kilometri de autostradă și par insuficienți la câtă aglomerație este, Thailanda este o țară foarte mare. Este necesar să-ți setezi niște priorități și măcar înainte de plecare să pui pe hârtie un traseu care să te ghideze spre ceea ce îți dorești de la Thailanda. Poți alege zona de sud, soare, plajă, apă, insule ce te vor impresiona cu frumusețea lor, viață de noapte activă (mai ales în Bangkok) sau poți merge în nord, în Chiang Mai, regiunea nordică a Thailandei care din fericire încă mai pun preț pe autenticitate și tradiții. Tot aici granițele cu Laos și Myanmar sunt ocazii bune pentru a vizita aceste țări.

În ceea ce privește căldura… este cald! Tot timpul anului vei avea parte de temperaturi ridicate și cum prognoza meteo nu a devenit o știință exactă, îți rămâne doar să te rogi să ai parte de vreme bună. Sezonul ploios începe în luna mai și tine până în octombrie. Aprilie este considerată luna cea mai călduroasă din an și luna cu cel mai mare flux de turiști. Cea mai recentă călătorie a noastră aici a fost în noiembrie și chiar în prima zi am prins o ploaie teribilă în Bangkok, apoi în Koh Chang (dar noaptea, așa că nu ne-a stricat planurile foarte mult) singurele episoade notabile în ceea ce privește musonul.

Bine, dar masajul thailandez?

Nu ai cum să ajungi aici și să nu încerci celebrul masaj thailandez. Diferit de percepția europenilor, masajul thailandez este destul de dur, tehnica este combinată cu yoga, doare extrem de tare dacă ești obișnuit doar cu masajul de relaxare făcut prin saloanele din București. Poate că ceea ce este mai important, contactul între maseuză și client este limitat. În Chiang Mai, Lila Thai Massage este unul dintre cele mai apreciate saloane de masaj din regiune. Toate angajatele sunt foste deținute care, pentru reabilitare, reintegrarea în societate și un loc de muncă stabil… au învățat ca la carte arta masajului. Poți să apelezi cu încredere, toate sunt absolvente de cursuri și măcar ai garanția că au niște cursuri în domeniu. (va urma)

*Despre Thailanda am scris mai multe materiale referitoare la viză și acte necesare, destinații și impresii personale, în categoria Asia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *