Sri lanka – bucătăria gusturilor duse la extrem

Bucătăria srilankeză este incredibilă, un mix de rețete adoptate de la popoarele ce au colonizat insula de-a lungul timpului. Fructele și legumele sunt ingredientele de bază, majoritatea dintre ele cultivate local în grădinile micilor comercianți. Trebuie din start să-ți spun că dacă nu te împaci foarte bine cu ardeiul iute… sunt mari șanse să nu te poți bucura cu adevărat de tot ceea ce oferă acestă țară din punct de vedere gastronomic. Mâncare, așa cum o servesc ei este aproape imposibil de mâncat. Picant-ul este dus la extrem, din fericire majoritatea preparatelor sunt adaptate pentru turiști și scapi astfel de adevărate focuri interioare. Să nu mai vorbim că până și deserturile au ghimbir în ingrediente.

Mâncarea cea mai populară este, fără îndoială, orezul cu curry (un de mancare cu sos, aproape o tocană ca să-i găsesc un corespondent la bucătăria europeană). Curry se poate prepara și fără carne, cu preponderență în zona de sud, numai din banane fructele arborelui de pâine, dovleac, cartof, mango. În Sri Lanka se găsesc atât de multe tipuri de curry , încât fiecare poate alege după propriile preferințe. Elementele de bază sunt extrem de simple, pentru curry se folosește un amestec de condimente din scorțișoară, chilli, curcuma sau frunzele unui anumit palmier. Nu este exclus ca la baza mâncărurilor să adauge și un amestec special de heringi măcinați, după cum am văzut modul de uscare a peștilor… am încercat să evit preparatele ce au la bază pește uscat, însă am mâncat fără probleme fructe de mare. Aproape toate preparatele lor au la bază peștele și fructele de mare, un adevărat răsfăț culinar!

Să nu uităm că predomină influențele indiene, până la urmă doar foarte puțini kilometri separă cele două țări. Alimentele indienilor au foarte multe în comun cu bucătăria din Sri Lanka, de exemplu utilizarea laptelui de cocos și a condimentelor. Vecinii, comercianții, imigranții sau colonizatorii și-au lăsat amprenta pe hrana insulei, creând un amestec de aromă olandeză, portugheză, engleză, arabă, malay și indiană, în cel mai picant mod posibil!

Una dintre regulile ce țin de etichetă este să nu folosești tacâmurile la masă, srilankezii sunt convinşi că numai astfel vă puteţi bucura pe deplin de gustul mâncării… greu de pus în practică, nu m-am putut bucura de mâncare, am sărit peste etichete și am folosit tacâmurile.

Iată câteva preparate încercate de mine. Gusturile sunt diferite, dar mi-au plăcut foarte mult, sunt absolut gustoase!

Kottu. Un preparat îndrăgit de localnici, dar și de turiști. Îl întâlnim peste tot, de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumurilor, până la hoteluri de lux. Există peste 30 de tipuri de kottu, ceea ce face aproape dificilă alegerea. Ingredientele principale sunt legumele, carne, ouă, anumite tipuri de brânză și nelipsitele condimente.

Appa. Pare o clătită obișnuită, dar nu este așa. Se obține din făină de orez fermentată și lapte de cocos și își are originea în India. Este crocantă și se poate mânca simplă sau cu un ou fiert întreg în interiorul ei. Apa este servită alături de diferite preparate locale precum dhal, sawi smbol sau miris lunu.

Malu ambul thiyal. Insula, cu binecuvântarea Oceanului Indian are acces la o mare varietate de pește și fructe de mare. Malu este un preparat ce are la bază pește proaspăt – ton sau macrou și alături de ingredientul special goraka, dau preparatului un gust senzațional. Se servește cu orez sau pol roti, un fel de pâine obținută din făina nucilor de cocos.

Idiyappam. Parte integrantă din bucătăria locală, Idiyappam este unul dintre cele mai apreciate preparate din Sri Lanka. Un preparat ușor digerabil, făcut din făină de orez. Își are originea în India, dar a ajuns cu succes și aici. Se servește ca fel principal sau împreună cu curry, nu este rar întâlnit ca acest preparat să fie consumat alături de lapte de cocos și zahăr.

Materiale despre Sri Lanka, fără o ordine anume, Sri Lanka la capatul lumii, Colombo și prima impresie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *