Stavanger, poarta spre tinutul fiordurilor

Stavanger este un oraș atât de mic încât sunt suficiente câteva ore pentru al parcurge în întregime. Am ajuns aici din Frankfurt cu escală în Oslo, într-o perioadă în care zborurile către Norvegia erau o adevărată provocare, am ales această rută pentru că am considerat-o cea mai rapidă și ieftină. Numit si capitala norvegiană a petrolului, Stavanger este o adevărată poartă către fiorduri. Orașul vechi (vorbim despre două străduțe) încă păstrează case din anii 1700, mici,cochete și impresionante.

Chiar dacă este un oraș mic, Stavanger are foarte multe muzee pe care le poți vizita dacă ești pasionat de istorie, tradiții locale sau norvegiene. Muzeul conservei sau cel al petrolului sunt cele mai populare și să nu uităm că înainte de anii 1960, orașul supraviețuia prin pescuit.

Ce să nu ratezi în Stavanger?

Turnul Valberg a fost construit intre anii 1850 si 1853, care, in trecut, a fost un turn de observatie in Stavanger. Arhitectul acestui turn a fost Grosch, turnul vechi fiind o locatie permanenta de observatie in oras. Printre indatoririle celor care lucrau la turn erau avertizarile locuitorilor in cazul unui incendiu sau orice alta forma de pericol. Turnul Valberg are un loc special in cadrul sau, si anume la etajul unu, unde vizitatorii pot afla informatii despre acest turn de protectie. Acest lucru reprezinta o sursa importanta din punct de vedere educational, dar si, in acelasi timp, cu o valoare istorica deosebita. Cu toate acestea, turnul poate fi inchiriat pentru evenimente mai mici sau mai ample. La etajul doi este un spatiu care poate cuprinde un numar de 38 de persoane, iar din toate colturile se pot vedea imagini ale orasului Stavanger. Imaginile pe care le poti vedea de aici sunt impresionante, putand vedea intregul oras in toata splendoarea sa.

Orasul Vechi este cea mai veche destinatie turistica din Norvegia, ce detine constructii din anii 1700-1800, facand parte din patrimoniul U.N.E.S.C.O. are 173 de case din lemn, toate fiind considerate monumente arhitecturale foarte importante din punct de vedere istoric. Conservarea acestei zone a orasului a adus deja Norvegiei mai multe premii si distinctii internationale, meritandu-le din plin, pentru ca aceasta parte din Stavanger reprezinta un muzeu in aer liber, desi este, de altfel, locuit. Toate casele sunt albe, doar cateva dintre acestea avand si alte culori. Desi au o vechime de 100 sau chiar de 300 de ani, casele au fost mentinute foarte bine. Casele trebuie ingrijite de proprietari conform unui set strict de reguli. Veti gasi aici, cel mai des, ateliere ale mestesugarilor si mici magazine de artizanat cu ceramica, obiecte si unelte traditionale din lemn, suveniruri etc.

Catedrala din Stavanger este una dintre cele mai vechi . Potrivit istoriei, catedrala a fost construita in anul 1125, dupa ce Sigurd Jorsalfare a numit Stavanger ca fiind un oras catedrala. Arhiepiscopul Reinald a fost arhitectul catedralei, biserica fiind construita in stilul arhitectural anglo-saxon. Patronul catedralei este Sfantul Svithun, reputatia acestuia datorandu-se faptului ca bratul sau a fost unul dintre moastele originale ale cladirii. In 1272, catedrala a fost arsa, dupa care a primit un nou altar, acesta apartinand in stilului arhitectural gothic. Catedrala Stavanger este una dintre singurele catedrale din Norvegia construita in Evul Mediu si care si-a pastrat aspectul exterior pana in prezent, fiind si acum in stare functionabila.

Dacă tot ajungi aici, planifică o vizită la Preikestolen sau Kjerag, locații extraordinare care te vor impresiona. Preikestolen sau Prekestolen (norvegiană Amvon) este o platformă de stâncă situată în provincia „Fylke” din Norvegia. Ea este o atracție turistică, oferind o panoramă largă a fiordului Lysefjord și a munților înconjurători. Platoul de stâncă are ca. o suprafață de 25 x 25 de m, fiind situat la altitudinea de 604 m deasupra nivelului mării, pe țărmul fiordului care are o lungime de 40 de km.

Din București poți ajunge în Stavanger, cu escală la Oslo dacă alegi varianta Blue Air și Norwegian Air. La o simplă simulare în momentul publicării materialului, cel mai mic tarif a fost de 160 euro dus/intors pentru ruta Bucureşti (BUH) – Stavanger (SVG).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *