Sukhothai, paradisul vechi din Thailanda!

Experiența Thailanda a fost probabil una dintre cele mai intense și spectactuloase călătorii de până acum, poate chiar merită să-i aloc primul loc în preferatele mele. Ne-am dorit o vacanță în care să evităm cât mai mult turistii europeni și am ales orașe sau reginui superbe, dar cu un flux de turiști mai redus. A fost prima capitala a Thailandei care a dominat Siamul de la jumatatea secolului al XIII-lea pana la sfarsitul secolului al XIV-lea, perioada supranumita si Era de Aur a Culturii Thai, iar numele Sukhothai înseamna de fapt zorii fericirii.
Parcul istoric Sukhothai este înscris in patrimoniul UNESCO din 1991 si contine aproape 200 de ruine foarte bine conservate ale orasului fortareata, ce a fost candva inconjurat de ziduri inalte si de un sant plin cu apa. Cele mai remarcabile ruine sunt Wat Mahathat, Wat Si Chum, Wat Sri Sawai, War Sra Sri si Wat Trapang Ngoen. Recomandam o vizita la Muzeul Ramkamhaeng si o plimbare pe bicicleta printre ruinele parcului Sukhothai.

Distanța dintre Bangkok și Sukhothai este de 422 km. Există foarte multe variante de transport pentru a ajunge in Sukhothai, de la taxi privat, autobuz sau avion. Noi am ales Air Asia și un bilet pe ruta Bangkok – Sukhothai a costat sub 25 de euro de persoană, un preț mai mult decât decent. În mod normal, zborurile interne în Thailanda sunt destul de accesibile, este recomandat să iti faci de acasă un plan bine stabilit și să rezervi din timp biletele, cazarile sau transferurile. Asta te scutește de eventuale neplăceri la fața locului și câștigi timp prețios.

Ne-am cazat la Vitoon Guesthouse, o locatie destul de frumoasă, liniștită și foarte aproape de Parcul istoric Sukhothai. Prețurile sunt acceptabile, o cameră dublă pornește de la 20 de euro/noapte. Mic dejunul costă sub 1 euro și este cât de poate de european – paine prajită, ceai sau lapte, cafea, omletă, etc.

Orașul în sine este superb. Oamenii din zonă, regiunea și vestigiile istorice fac din acest loc un adevărat colț de rai în adevăratul sens al cuvântului. Noi am fost fascinați și toți cei care au fost aici au râmas impresionați.

Parcul istoric Sukhothai din Thailanda se intinde pe 70 de kilometri patrati si constituie o capodopera a primului stil arhitectural siamez. Sukhothai este reprezentativ pentru prima perioada a artei siameze si pentru crearea primului stat thailandez. La inceputul secolului al 12-lea, un popor din Yunnan, China, s-a stabilit in regiunile nordice ale statului Khmer. Cunoscut sub numele de Thai (care inseamna oameni liberi), locuitorii sau s-au organizat in comunitati mici. Un print thailandez s-a casatorit cu o femeie khmera, iar apoi s-a razvratit impotriva puterii centrale si a creat primul stat siamez, pe care l-a numit Sukhothai dupa numele capitalei sale.

Regatul Sukhothai a fost infloritor in perioada cuprinsa intre secolele 13 si 14. Teritoriile pe care se intindea acest regat cuprindeau vaile raurilor: Moei, Yom, Ping, Nan si Pa Sak. Regatele care margineau acest teritoriu erau Pagan, in vest si Khmer, in est. Ramkhamhaeng (Rama cel Puternic), cel de-al doilea fiul al fondatorului statului, a fost unul din cei mai importanti suverani thailandezi, pentru ca el si-a exins teritoriile prin nenumaratele victorii militare. Tot el a fost cel care a inventat alfabetul siamez si a impus respectarea stricta a religiei budiste, de asemenea a instituit o organizatie militara si sociala copiata de la vecinii invinsi (Khmerii).


Se mai spune despre regele Ramkhamhaeng ca nu le cerea supusilor sai sa plateasca taxe si de asemenea ca acestia aveau voie sa faca comert cu orice doreau. Respectul cu care poporul thailandez inca il vad pe regele Ramkhamhaeng, poate fi vazut la un altar modern care se afla chiar la intrarea in parcul istoric Sukhothai din Thailanda. Aici se afla o statuie masiva a acestui erou regal, care tine o carte in mana dreapta si o sabie in mana stanga, si priveste catre admiratorii sai care aduc ofrande si se roaga spiritului sau.

Parcul istoric Sukhothai din Thailanda a fost excavat inca de la jumatatea secolului 20, iar in anul 1988, aceasta zona care se intinde pe 70 de kilometri patrati a fost declarat parc istoric.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *