Paris – Informatii utile despre transportul în comun

Când nu ai foarte mult timp la dispoziție și în același timp dorești sa bifezi cât mai multe obiective turistice, cel mai probabil un traseu pregătit de acasă te scutește de foarte mult timp pierdut. Nu este și cazul meu, niciodată nu știu unde, cum, cât… așa am pățit la Paris, în cea mai recentă călătorie din septembrie. Având la dispoziție doar 6 ore pentru a explora orașul, m-am aventurat sa folosesc transportul în comun și probabil a fost cea mai bună alegere. Uite câteva informații utile care te vor ajuta să te descurci foarte ușor în acest oraș minunat.

Rețeaua de transport public a capitalei franceze este dezvoltată astfel încât să asigure o stație la fiecare 500 de metri, iar liniile sale sunt atât de dezvoltate încât te poți duce cu ușurință chiar spre periferie. Este un serviciu cu adevărat eficient, punctual și asta face ca prețul pe care îl dai pe bilet să fie intradevar prețul corect. Parisul este impartit in 6 zone pe graficul mijloacelor de transport.

Ce este RER-ul?
Sunt cinci linii RER și sunt diferențiate de culoare. Sunt peste 250 de stații în total, mai mult de 30 de stații sunt chiar în Paris.  O alternativa comoda de a parcurge în 35 de minute o distanta de 26 de kilometri, în cazul meu.
RER A: linia A traversează orașul până la comuna Marne la Vallée, cunoscută pentru prezența parcului de distracții Disneyland Paris;
RER B: linia RER B de la aeroportul Charles de Gaulle până la comuna Saint Rémy lès Chevreuse;
RER C: linia RER C de la Pontoise până la comuna Saint-Martin d’Étampes. Această linie este foarte utilă pentru toți cei care doresc să ajungă la Palatul de la Versailles cu transportul public;
RER D: Util pentru cei care doresc să ajungă la Gare du Nord, traversează centrul Parisului.

Metroul din Paris.
Acoperă toată zona urbană, este confortabil și rapid. Te poți deplasa ușor în tot orașul. Legăturile sunt excelente și durata de așteptare este foarte mică. Chiar dacă nu sunteți familiarizați cu agitația urbană, sistemul de panouri care anunță stațiile și opririle sunt foarte utile. Slabe șanse să ratezi stațiile de destinație. Dacă totuși ai greșit stația de coborâre, nu îți face probleme! În maxim 5 minute te întorci în stația de destinație, așa că nu este cazul să îți faci foarte multe griji. Diferențele dintre Metrou și Rer este ca primul deservește orașul, în timp ce Rer-ul acoperă și zonele periferice. 

Cat costă?
O singură călătorie costă 1.70 euro. Cea mai avantajoasă variantă este achiziționarea unui abonament de o zi, valabil pe toate liniile (metrou, autobuz, Rer), cu prețuri diferite în funcție de zonele în care vrei să călătorești. Eu am ales varianta de 12.50 euro, călătorii nelimitate în zonele 1-4. Practic dacă vrei sa vizitezi tot orașul, nu ai nevoie de alt abonament!

Ce mi-a plăcut în Paris?
Am fost foarte norocos ca am putut admira Catedrala Notre-Dame in toata splendoarea ei, aceasta fiind după părerea mea cel mai frumos obiectiv turistic din Paris și singurul loc care mi-a încărcat bateriile în cel mai pozitiv mod posibil. Am ajuns aici la primele ore ale dimineții și m-am putut bucura de priveliște, fără valurile de turiști care fac din această locație o destinație extrem de aglomerată. Cât de norocos să fiu să îmi pot savura cafeaua de dimineață, pe malul Senei, lângă Notre-Dame? Va spun eu. Cel mai norocos!
Gradina Luxembourg a fost și ea printre favorite. O adevărată oaza de liniște în inima orașului, plina de istorie. Aici găsim superba fântână a familiei Medici, o fântână în stil baroc construită în anul 1624 de către Maria de Medici, regină a Franței. Dacă urmează sa vizitezi Parisul, ia-ți o croazieră pe Sena, sigur nu vei regreta, prețurile biletelor pornesc de la 10 euro și toată experiență în sine te va face să vezi orașul cu alți ochi,  un Paris romantic și plin de mister. Dacă ai citit Misterele Parisului, cu siguranță că Sena si împrejurimile au un loc fruntaș în inima ta. Dacă de pe uscat obiectivele turistice îți par frumoase, de pe apă o să le vezi senzaționale!

Iubesc arhitectura și Parisul este locul perfect în care poți să te îndrăgostești pe loc de arhitectura excepțională,  o combinație de Art Nouveau, Art Deco, Baroc, Gothic, Clasic si Neo-clasic. Cum să nu îți placă așa ceva?
Adunând cele 6 ore în care am parcurs pe jos aproximativ 20 de km, experiența în Paris a fost una frumoasă și trebuie să o repet cât de curând.
E un oraș imens, superb, încărcat de istorie, cu arhitecturi impresionante, muzee, dar este totodată o capitală europeană scumpă.

Da, mi-a plăcut Parisul, mă fascinează și mi-am promis să mai existe o viitoare escapadă acolo. Sunt conștient că nu am apucat să văd mare lucru din Orașul Luminilor, dar am rămas cu o groază de amintiri frumoase. Promit să revin, ca turist și nu în delegație!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *