Ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul unei ședințe de masaj?

Masajul este o arta, o stiinta medicala, o forma de terapie, o modalitate placuta de a-ti petrece timpul liber, un mijloc de a combate stresul, o pasiune sau o profesie… Mai presus de toate este ceva care, folosit de mii de ani, imbunatateste starea corpului uman, destinde si ofera parca mai multa pofta de viata! Efectele masajului asupra sanatatii sunt dovedite stințific, dar ce se întâmpla cu organismul nostru în timpul unei ședințe de masaj? Aflăm în rândurile de mai jos.

Efectele asupra pielii. Masajul este foarte important atunci când vorbim despre intensificarea proceselor de eliminare a glandelor sebacee, eliminând astfel toxinele acumulate în organism. De asemenea, masajul ajută la eliminarea stratului de celule moarte și intensifică circulația locală, creșterea temperaturii la nivelul pielii și mai ales nutriția care este vitală pentru celule.

Efectele asupra sistemului musculo-tendinos si nervos. Să reținem, masajul nu mărește forța musculară… dar grăbește recuperarea după oboseală ce survine în urma exercițiilor fizice. Masajul are efect trofic asupra muschiului, ajută la o mai bună vascularizare ce are ca efect sporirea aporturilor nutritive și energetice. În același timp, masajul echilibrează tensiunea musculară și stimulează mușchii slăbiți, atrofiați. Masajul trebuie sa fie asociat cu actiunea favorabila a mobilizarii articulare, a contractiilor musculare si a intinderilor aponevrotice.

În procesul masajului, de rând cu factorul nervos, se implică sistemele circulator și limfatic și un set de substanțe biologic active. Sub influența masajului în piele se formează și pătrund în sânge substanțe biologic active, cu ajutorul cărora au loc reacții ale vaselor, transmiterea impulsurilor nervoase și ale substanțelor biologic active. Astfel, histamina acționează asupra suprarenalelor și produce sporirea eliminării adrenalinei.

Efectele asupra circulatiei subcutanate. În timpul unei ședințe de masaj, are loc o vasodilatație care duce la o ameliorare a troficității celulare locale, crește ritmul schimburilor între mediul sanguin și celular. Acest proces aduce aportul nutritiv și de oxicen pentru o funcționare optimă a sistemului celular. Masajul trebuie sa fie asociat cu actiunea favorabila a mobilizarii articulare, a contractiilor musculare si a intinderilor aponevrotice.

Influența masajului asupra sistemului respirator. Masajul regulat realizat în anumite perioade de timp are o inflență benefică asupra
musculaturii netede a plămânilor, contribuind la formarea reflexelor condiționate. Un interes deosebit prezintă conexiunile reflectorii ale plămânilor cu alte organe, care se exprimă prin excitarea centrului respirator sub influența diferitor tipuri de reflexe musculare și articulare, formate în rezultatul masajului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − five =

× Programează-te!