Combaterea solicitării musculare prin masaj

Dacă este vineri, pregătesc un noi articol pentru voi și vă mulțumesc pentru feedback-ul primit pe rețelele de socializare. Asta mă ajută să continui să vă ofer periodic informații referitoare la activitatea noastră din cabinet și informații care vă pot ajuta în viața de zi cu zi.

Astăzi discutăm despre o terapie folosită frecvent de persoanele foarte active din punct de vedere al mișcării, indiferent că vorbim despre sportivi de performanță sau persoane care au un stil de viață mai activ. Masajul sportiv este o terapie complementară destinată acestei categorii de oameni și are ca finalitate refacerea organismului după efort intens sau prelungit. Recuperarea este vitală în cazul sportivilor de performanță care își lucrează frecvent musculatura.
În activitatea sportivă, ca urmare a eliberării energiei necesare desfășurării unui efort fizic, apare oboseala musculară. Din cauza proceselor biochimice desfășurate la nivelul fibrei musculare, procese ce produc multe incapacități contractile și metabolice, scade randamentul. Tehnicile de relaxare specifice masajului sportiv, produc hiperemie, ceea ce permite fibrelor musculare să-și recapete rezervele energetice. Orice metodă de masaj contribuie la creșterea cantității de sânge și oxigen în mușchi.
Ca să înțelegem mult mai ușor funcțiile îndeplinite de masajul sportiv, i-am atribuit trei criterii importante – relaxarea musculaturii suprasolicitate, tonifierea musculaturii slab dezvoltată și ameliorarea febrei musculare.

Efectele și beneficiile masajului sportiv vorbesc de la sine și nu este de mirare că acestă terapie este una dintre cele mai cerute în cadrul cabinetului nostru. Iată câteva beneficii:
-Relaxarea și calmarea mușchilor
-Îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice
-Combaterea stărilor de suprasolicitare musculară (dureri, amorțeli, febră musculară)
-Recăpătarea sau chiar creșterea randamentului sportiv
-Tratarea unor accidentări ușoare și prevenirea agravării acestora
-Îmbunătățirea libertății de mișcare a articulațiilor
-Combaterea spasmelor musculare

Tehnica masajului sportiv este ușor diferită de alte forme de masaj și chiar diferită față de masajul terapeutic. Ca principiu general, începem întotdeauna cu grupele musculare ce nu au fost implicate direct în efort, continuând ulterior cu acțiune asupra mușchilor afectați. Se folosesc tehnici clasice ale masajului terapeutic, cât și elemente din kinetoterapie.

Paradoxal, această terapie are rezultate bune și pentru cei care au o viață sedentară. Este ca un restart de energie oferit organismului. Nu subestimați efectele pozitive asupra sănătății, pe care le pot aduce momentele pe care le petreceți departe de rutina zilnică și o ședință frecventă de masaj este o adevărată oază de răsfăț oferit propriului organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 7 =

× Programează-te!