Contracturile musculare

Pentru început, hai să vedem ce este de fapt contractura musculară. În termeni medical, este definită ca hipertrofie musculară axată pe incapacitatea mușchiului de a se relaxa și creșterea tensiunii intramusculare. Aceste procese produc o deficiență circulatorie intramusculară și automat o slabă oxigenare a mușchiului. Acumularea permanentă de dioxid de carbon în mușchi provoacă senzația de durere.

Dacă este să eliminăm pozițiile vicioase, contractura musculară poate apărea ca urmare a unui efort fizic, ridicări bruște de greutăți, de atitudini antalgice dezvoltate ca mecanism de aparare in diferite afectiuni (ex: lumbago, lombosciatalgii, cervicalgii, torticolis, entorse).

Cum depistăm o contractură musculară?

În momentul unei contracturi, la nivelul muschilor afectați apar dureri ascuțite, însoțite de cele mai multe ori de inflamații. Cele mai afectate grupe musculare sunt mușchii posteriori, muschii intercostali, muschii brațelor. În cazul unei contracturi, muschii sunt fermi la palpare și tendoanele întinse.

Tratamentul kinetoterapeutic poate cuprinde diverse proceduri, de la stretchingul muscular până la tehnici de masaj terapeutic, mobilizări, întinderi pasive sau bandajare kinesologică.

Masajul terapeutic are ca obiective: cedarea durerilor, micșorarea hipertoniei sau contracturii musculare, îmbunătățirea circulației sanguine locale și activarea îndepărtării factorilor metabolici din grupul muscular afectat. Masajul determină creșterea fluxului de sânge, nutrirea țesuturilor și relaxarea mușchilor. Efectuat profund, reduce contractura musculară și ameliorează totodată tonusul muscular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + five =

× Programează-te!