Cum tratam scolioza prin kinetoterapie?

Scolioza afectează din ce în ce mai multe persoane și este o afecțiune tot mai des întâlnită persoanelor care stau mult la birou, șoferilor, cei care lucrează în picioare foarte multe ore, etc. Cauzele scoliozei nu sunt întotdeauna cunoscute. Postura defectuoasă poate fi un factor agravant.

Cum afli daca suferi de scolioză?

Simptomele scoliozei sunt urmatoarele: asimetria umerilor, care nu sunt la acelasi nivel, asimetria omoplatilor, unul fiind mai proeminent decat celalalt, asimetria bazinului (un sold e mai sus, celalalt mai jos), durerile de spate, oboseala accentuata provocata de statul in picioare sau statul pe scaun. Nu e obligatoriu ca toate aceste semne ale scoliozei sa fie prezente.

Scolioza este o afecțiune a coloanei vertebrale, o curbură laterală a acesteia și o putem clasifica în două categorii – scolioza în C (atunci când curbura coloanei este total spre stânga sau dreapta) și scolioza în S (mult mai problematică decât prima, aici vorbim de două sau mai multe curburi, de cele mai multe ori acestea alternând în diferite zone ale coloanei vertebrale pentru a găsi un echilibru.)

Tratamentul scoliozei urmărește eliminarea posturii vicioase, stabilizarea curburii și eliminarea contracturilor musculare paravertebrale și a durerilor, educerea ghibozitatilor, detorsionarea vertebrelor, redresarea bazinului si a centurii scapulare, stimularea secretiei de lichid sinovial intra-articular, deprinderea unei respiratii corecte si prevenirea compensarii curburii principale.

Scolioza poate să fie funcțională, structurală, statică sau patologică. Ultima categorie este reprezentată prin traumatisme ale corpului vertebral sau chiar poliomielita.

Tratamentul scoliozei prin masaj și gimnastică medicală

Exista mai multe tipuri de tratamente: profilactic, igieno – dietetic, medicamentos, ortopedico – chirurgical, balneofizeoterapeutic, mă voi axa astăzi la câteva noțiuni de bază a tratamentului scoliozei prin masaj. Masajul terapeutic pentru scolioză are propriile caracteristici.

Cubura coloanei este însotită de tensiune inegală a muschilor spatelui, astfel încat pe o parte muschii vor fi instinsi si relaxati, insa pe cealalta muschii vor fi scurtati si anormal tensionati. Astfel, se urmareste relaxarea musculaturii contractate, dar si tonifierea musculaturii relaxate. Procedurile se aplică simeric cu ambele mâini, prin manevre specificie (fricțuni, vibrații, frământări, tracțiuni) care ajută la detensionarea zonei respective și în timp, o îmbunătățire vizibilă a stării de sănătate. S-a observat că terapiile cumulate inscuzând masaj terapeutic, reflexoterapie și exerciții de gimnastică medicală pot da rezultate foarte bune.

Gimnastica medicala este deosebit de importantă în cazul scoliozelor, lucrandu-se dupa caz, asimetric sau simetric cu pacientul. Exercițiile kinetice sunt specifice acestei afecțiuni și prin acest tratament se urmărește ameliorarea poziției coloanei, creșterea flexibilității, creșterea forței musculare paravertebrală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =

× Programează-te!