De ce ai nevoie de YOGA în viata ta?

Ultimii ani au fost destul de haotici, aproape din toate punctele de vedere. Am schimbat domiciliu în două țări, m-am întors, am plecat, am rămas. Toate aceste întâmplări m-au făcut să-mi doresc o stabilitate interioară, una de care probabil aveam nevoie. De ce meditație și de ce yoga? O întrebare la care nu știu dacă pot să răspund în totalitate, dar voi încerca!

Prin natura profesiei am avut strânse legături cu medicina. Am colaborat cu diverși medici care au contribuit la formarea mea profesională și implicit am învățat că trebuie să am mult mai multă grijă de mine. Poate de aici a pornit totul, dar și din dragostea pentru viața trăită în armonie.

Dacă nu ai cochetat cu Yoga pană acum, iată câteva informații care sper să te ajute.

De la bun început trebuie să înțelegem că mediația nu este ca o prescripție medicală, răspunsul nu este întotdeauna foarte simplu și pare că niciodată nu știm cât “este ok” să medităm. Până la urmă trebuie să înțelegem că nu este o știință precisă și există numeroși factori care influențează aceste aspecte din simplul motiv că suntem diferiți, suntem unici. Ceea ce pentru mine este “destul”, pentru tine poate să fie insuficient sau prea mult. Calea către liniștea interoară este întotdeauna personală și necesită multe transformări interioare. Toate acestea se învață prin exercițiu, deci practica regulată este cheia. La fel cum zi de zi exersăm furia, frustrarea, agitația și de cele mai multe ori o facem cu succes… la fel putem face și cu liniștea interioară. Poate că cel mai bun răspuns la întrebarea “cât să meditez” este oricât! Atât cât este nevoie.

Cea mai buna perioada pentru Yoga. Foarte multe texte yoghine menționează dimineața și seara ca fiind cele mai bune perioade, raprtate la răsărit și apus. O disciplină în acest sens ne poate ajuta să ne stabilim propriul program și ceea ce este mai important… să-l respectăm! Încerc pe cât posibil să folosesc termeni cât mai ușori de înțeles. Desigur, Yoga în sine este o adevărată artă a trupului și a sufletului, extrem de complexă și motivantă în același timp. Pentru cine nu este familiarizat cu Yoga, sper ca aceste informații să ajute într-o oarecare măsură.

La ce ne ajută? Bună întrebare. Iată câteva motive pentru care recomand Yoga

Conștientizarea și acceptarea propriului corp.
Gestionarea prin respirație a stresului, emoțiilor negative (frustrare, furie, etc)
-îmbunătățirea stimei și încrederii în sine.
îmbunătățirea capacității de concentrare.
tonifierea corpului , îmbunătățirea rezistenței la efort fizic, atenuarea rigidității articulațiilor, etc.

Pentru mine, acest drum este poate unul scurt către fericire. Nu este prea importantă execuția perfectă a unor mișcări pentru că în Yoga vorbim despre concentrarea pe respirație și implicit rămânerea în prezent. Mi-am făcut cel mai frumos cadou, am găsit modalitatea de a nu mă gandi la viitor sau trecut. Când meditez este probabil singurul moment în care dau un “restart” propriului organism. Yoga nu este un sport, este o practică de o viață. Insist asupra faptului ca este mai mult decât un antrenament. Este conexiunea dintre corp-minte și constientizarea prezentului.

Recunosc… îmi place să duc la extrem flexibilitatea, să încerc să găsesc modalități de îmbunătățire și performanță. Incapacitatea este dată de lipsa exercițiului și poate modul în care mintea se împotrivește uneori, trecând peste ceea ce ne dorim noi. Paradoxal, toate acestea exprimă relaxare pentru simplul motiv că încep zi de zi să îmi cunosc limitele și aduce cu ea dorința corpului de a exprima siguranță. Este extraordinar să ajungi să îți cunoști corpul, să-l aceepți așa cum este cu adevărat.

În loc de final…

Toata lumea, de la mic la mare, ar trebui să practice Yoga. Un corp sănătos începe cu o minte sănătoasă și o formă excelentă pentru a găsi autocontrolul. Yoga te va ajuta să iei decizii mai bune, mai asumate, mai calculate prin simpla dezvoltare a concentrării și antrenării minții să fie atentă și prezentă atunci când este nevoie.

Nu pot exagera afirmând că sunt un alt om, dar pe zi ce trece învăț să fiu cel de mâine, învăț să fiu eu cel de care am nevoie și reușesc să găsesc un echilibru între lumea interioară și exterioară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 1 =

× Programează-te!