De ce ne place masajul? Iată explicația medicală.

Astăzi aprofundăm acest subiect, ca să înțelegem mult mai ușor de ce iubim masajul și care sunt motivele pentru care o ședință de masaj poate să fie o adevărată binecuvântare pentru organism, dar și pentru psihicul nostru.

Țesutul muscular reprezintă aproximativ jumătate din greutatea medie a unei persoane, este răspândit printre tendoane, ligamente, etc. Terminațiile nervoase din mușchi sunt receptorii principali și toate acestea își fac foarte bine rolul în partea senzorială a masajului, căci până la urmă… mușchiul este un organ senzorial.

Toate aceste terminații nervoase detectează presiunea, mișcarea, întinderea sau contracțiile musculare. Cele din urmă sunt vinovate pentru stările de oboseală din timpul exercițiilor sau a efortului fizic prelungit. Aproximativ jumătate din aceste informații senzoriale ajung la creier prin măduvă. Propriocepția este „al șaselea simț” și nu este nimic magic, ci simțul real și fizic al efortului, poziției și mișcării.

Terapiile manuale, inclusiv masajul, produc o mulțime de date proprioceptive și sunt livrate instant creierului. Pentru că aceste senzații sunt noi organismului, creierul le percepe ca pe o relaxare și implicit transmite neurologic „starea de bine”. Sistemul nostru nervos este dependent de astfel de informații noi, este ca un drog pentru că sistemul nervos are nevoie în permanență de stimuli noi, de un aport de creștere.

În cultura noastră atingerea este neglijată și avem tendința de a ne limita acțiunile. Pot face o comparație între a gusta un preparat culinar, acolo unde trebuie să gustăm ca să simțim dacă ne place sau nu și dansul… acolo unde corpul tău știe deja ce care este următoarea mișcare.

Astfel, masajul are mare legătură cu stimularea pasivă a simțului tău proprioceptiv și aduce cu el un aport de energie ce ajunge instant la creier. De aceea nu trebuie să ne surprindă cantitatea de simțuri oferite de o ședință de masaj, ci să ne bucurăm de fiecare minut în parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 14 =

× Programează-te!