Despre discopatia cervicala și tratamentul acesteia prin masaj

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale o reprezintă discopatia cervicală. Aceasta apare în urma deteriorării discului intervertebral, fiind unda dintre cauzele cele mai frecvente ale durerilor de umăr,a membrelor superioare sau a durerilor cervicale.

De cele mai multe ori, durerile generate de discopatia cervicală pot apărea din senin, în timpul sau la sfârșitul unui efort. Sunt cazuri în care această afecțiune nu este însoțită de dureri și în astfel de cazuri se poate depista dar dacă apar limitări a gradelor de mișcare la nivelul zonei cervicale.

De ce apare discopatia cervicală?

Apare în momentul în care unul sau mai multe discuri din coloana vertebrală încep să se descompună din cauza uzurii. Chiar dacă este termen cu caracter general, discopatia cervicală ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degenerativă.

Cum îmi dau seama că sufăr de această afecțiune?
În primul rând, doar un medic specialist poate pune un diagnostic. Dacă apar simptome precum disconfort la nivelul gâtului, dureri frecvente, slăbiciune sau amorțeală ce radiază în umeri și brațe… este foarte important consultarea medicului care în urma investigațiilor poate da un diagnostic corect.

Printre manifestările comune:

Durere la nivelul gâtului. Durerea scăzută dată de senzația de rigiditate a gâtului este cel mai frecvent simptom a bolii degenerative cervicale. Cu toate acestea, în unele cazuri, durerea poate să devină severă și să fie simțită câteva ore sau chiar câteva zile.
Durere la nivelul nervilor. Acest tip de durere poate fi mai ascuțită sau se poate simți ca un șoc electric ce radiază în umărul drept, la nivelul mâinilor sau al degetelor. De obicei, această durere nervoasă poate fi simțită doar pe o parte a corpului.
Simptome neurologice la nivelul brațelor, al mâinilor și al degetelor. Acestea pot fi înțepături și furnicături, însă poate să apară și senzația de amorțeală la nivelul membrelor. Aceste tipuri de simptome pot afecta activitățile zilnice, cum ar fi scrisul, îmbrăcatul sau ținutul unor obiecte.

Recuperarea medicală a discopatiei cervicale

Sedintele de masaj terapeutic au efecte benefice asupra persoanelor diagnosticate cu discopatie cervicala, prin intermediul manevrelor usoare, lente si lungi efectuate de un specialist in domeniu obținandu-se efecte de decontracturare, de calmare si  relaxare asupra zonelor cu probleme. Trebuie să ținem cont de faptul că durerile sunt cauzate atât de instabilitatea articulațiilor intervertebrale cât și de inflamația produsă la nivelul discului intravertebral degenerat. Manipularea manuală declanșează în organism numeroase reacții chimice, menite să stimuleze eliberarea de endrofine, substanțe ce generează un puternic efect analgezic. Nu există medicamente miraculoase, așa că nu poți să apelezi la un tratament care va avea o rată foarte mare de succes.

Principalele beneficii ale masajului terapeutic specific discopatiei cervicale:

-Ameliorarea durerilor cervicale
-Prevenirea redorilor articulare matinale, caracteristice afectiunii
-Relaxarea musculaturii contracturate
-Stretching-ul musculaturii paravertebrale
-Cresterea mobilitatii articulare
-Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe ale coloanei vertebrale
-Imbunatatirea fortei musculare si a rezistentei, in special la nivelul membrelor superioare
-Incetinirea considerabila a procesului degenerativ al coloanei vertebrale
-Stimularea functiei aparatului circulator si respirator
-Stimularea circulatiei sanguine, prin aplicarea procedurilor de fizioterapie si masaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + fifteen =

× Programează-te!