Dureri lombare? Iată principalele cauze!

Există foarte multe cauze posibile pentru spasmele lombare, inclusiv posturi incorecte sau o utilizare excesivă a mușchilor. Persoanele care suferă de dureri lombare recurente sau agravante, ar trebui să se prezinte la un medic pentru o evaluare.

Spasmele musculare se simt ca o contractură a muschiului, o combinație între durere ascuțită într-o anumită locație sau cu radiație spre alte zone ale corpului, cum ar fi șoldurile sau picioarele.

Care sunt cauzele durerilor lombare?

Posturi incorecte. Exceptând situațiile în care problemele medicale sunt destul de avansate și este nevoie de un consult de specialitate, durerile lombare apar în general datorită posturii incorecte. Scaunul de la birou, scaunul din mașină sau pur și simplu posturi incorecte pot tensiona muschii spatelui, provocând dureri de intensitate medie spre mare, moderate sau de lungă durată.

Abuz muscular. Apare în momentul în care utilizăm mușchii în mod excesiv, în urma unor excerciții fizice intense au antrenamente sportive. Acestea se mai numesc dureri musculare cu debut întârziat, sunt dureri post-exercițiu.

Leziuni ale nervilor. Afecțiunile sau leziunile care afectează muschii spatelui pot transmite semnale ce organismul nostru le percepe prin durere. Una dintre cele mai frecvente forme de afectare a nervilor este radiculopația. Aceasta apare în momentul în urma inflamațiilor sau leziuni ale rădăcinilor nervoase prezente în coloana vertebrală. Sciatica este una dintre cele mai frecvente forme de radiculopație, adică comprimarea rădăcinilor nervoase care alcătuiesc nervul sciatic. De cele mai multe ori provoacă dureri ce radiază în solduri și picioare, însă poate afecta și partea inferioară a spatelui, partea lombară. Despre nervul sciatic am discutat pe larg într-un material precedent.

Tulburări ale discurilor. Rolul lor este de a amortiza fiecare vertebră a coloanei vertebrală. Deteriorarea sau rănirea acestor discuri poate provoca dureri de spate destul de intense. Cunoaștem această afecțiune drept hernie de disc, adică momentul în care discul comprimat iese din coloana vertebrală. Uneori, aceste discuri se pot rupe… provocând astfel foarte multă durere. Un disc rupt sau herniat poate face dificilă mișcarea, prin dureri excesive și spasme musculare.

Stresul și anxietatea. Da, poate că nu crezi că este important acest aspect… însă majoritatea durerilor de spate, în lipsa unor alte afecțiuni medicale, sunt provocate de stres. Unii oameni răspund la stres tensionându-și muschii. În același timp stresul scade drastic motivația, ceea ce duce în mod normal la inactivitate fizică. Toți acești factori contribuie intens la probabilitatea apariției spasmelor musculare la nivelul coloanei vertebrale. Mai mult decât atât, unii oameni pot experimenta chiar suferința psihologică percepută ca durere fizică, un proces cunoscut sub numele de somatizare. În aceste cazuri, durerea este reală, dar nu rezultă nicio vătămare fizică.

Desigur că toate aceste probleme pot avea mult mai multe cauze, precum stenoza coloanei vertebrale, probleme cu scheletul, artrită, fibromialgie, spondilolisteză, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + eighteen =

× Programează-te!