La ce ajută drenajul limfatic?

Sistemul limfatic constituie un sistem paralel cu cel cardiovascular, care transportă sângele prin corp. Limfa există în spațiile dintre majoritatea celulelor și țesuturilor corpului. Capilarele sistemului limfatic sunt de grosimea unei singure celule, făcând foarte ușor pentru orice material, atât cel benefic, cât și cel toxic, să traverseze această subțire barieră.
Aceste capilare transportă limfa în vase limfatice mai mari, care se conectează cu ganglionii limfatici. Amigdalele, splina și timusul sunt și ele părți ale sistemului limfatic.

Cum se face drenajul limfatic?
Principiile de bază sunt similare masajului de relaxare, cu mențiunea că terapeutul trebuie să aibe în vedere harta ganglionilor limfatici și vase limfatice. Masajul la nivelul ganglionilor limfatici mărește cu succes producția de limfocite, cu scop în apărarea organismului. Competențele și cunoștințele anatomice ale terapeutului va ajuta și stimula circulația limfatică.

Nu trebuie neglijat nici caracterul regenerativ al drenajului limfatic, substanțele nutritive ajung mai ușor la celule, iar acolo unde
țesuturile se refac, în urma unor traumatisme, creșterea celulară și regenarea celulară sunt accelerate.

Drenajul limfatic este deseori folosit și pentru o recuperare mult mai rapidă, în urma unor accidentări. Aceste tehnici ajută la îndepărtarea mai rapidă a resturilor celulare și la reducerea edemelor minore. Principiu tehnicii de drenaj limfatic este destul de simplu, se bazează pe stimularea drenajului limfatic printr-o succesiune de manevre circulatorii, complet nedureroase. Toate aceste manevre repetitive și ritmice, au ca rol modificarea consistenței edemului și deschiderea anastomozelor limfo-limfatice.

Beneficiile drenajului limfatic

-stimularea circulatiei limfatice si venoase
-reducerea sau eliminarea edemelor usoare (post-traumatice sau post-operatorii)
-detoxifierea organismului
-usureaza eliminarea celulelor moarte
-usureaza eliminarea excesului de proteine si lipide de la nivel celular
-imbunatatirea imunitatii prin stimularea productiei de limfocite la nivelul ganglionilor
-favorizarea regenerarii tesuturilor
-prevenirea varicelor
-combate celulita
-combate obezitatea
-activeaza raspunsul sistemului parasimpatic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =

× Programează-te!