Lombosciatica pe înțelesul tuturor!

Durerile lombare și durerile de spate este prezentă la peste 80% dintre oameni. Coloana vertebrală este formată din 33 de vertebre între care se regăsesc discuri intervertebrale ce atenuează forța impacturilor.

Dacă durerile din regiunea lombară radiază către șolduri sau coboară spre picior, atunci poate să fie vorba despre o disfuncție a nervului sciatic. Aceasta nu este neapărat o boală, ci mai degrabă un simptom al unei afecțiuni ale nervului sciatic. Ca să înțelegem mult mai ușor termenii, nervul sciatic este cel mai mare nerv din organismul uman, format din rădăcinile nervoase ce ies din măduva osoasă și au o extindere până la glezne. Orice compresie a acestui nerv poate cauza dureri cu intensități diferite, în funcție de cât de gravă este disfuncția. Există cazuri în care simptomele nu sunt manifestate prin durere, ci furnicături și amorțeală. În lipsa unei experiențe medicale, foarte mulți pacienți acuză sciatica cu durerile de spate.

Poziția corectă a spatelui poate este mai mult decât necesară pentru o coloană vertebrală sănătoasă. Exercițiile fizice regulate, evitarea sedentarismului și în special înotul ajută la fluidizarea discurilor intravertebrale și întărirea musculaturii spatelui.

Localizarea durerii. Durerea localizată în zona spatelui, cu radiații spre solduri/picioare, amorțeală sau furnicături… ar putea fi din cauza presiunii pe nervul sciatic sau o hernie de disc. Un medic specialist poate să vă ofere un diagnostic precis.
-Durerea localizată la nivelul mijlocului, poate să fie reprezentată de osteoartrită.
-Durere si rigiditate la ambele picioare poate indica îngustarea canalului spinal și trebuie să fim atenți la radiculopatie și evoluție. Radiculopatia este un termen medical folosit pentru a descrie durerea, furnicăturile, amorțeala sau slăbiciunile brațelor sau a picioarelor cauzate de anumite probleme ale rădăcinilor nervoase. Totusi, deoarece sciatica afecteaza spatele inferior, se numeste lombosciatica.

Există afecțiuni care pot provoca lomobsciatica? Da! Tumorile spinale, fracturile, spondilita anchilozanta, stres muscular, tesut cicatrizat sau chiar sarcina.

Tipuri de lombosciatica.
Am stabilit deja că lombosciatica nu este o boală, ci un simptom al altei probleme medicale. Există destul de multe lucruri care ar putea cazua probleme cu nervul sciatic, dar în cele mai frecvente cazuri sunt 4 cauze comune.

-Discul herniat. Când nucleul moale al unui disc are leziuni sau rupere prin stratul dur al inelului, apre un disc herniat. Furnicăturile despre care discutam mai sus sunt cele mai ferecvente simptome.
-Stenoza spinala lombara. Adică îngustarea canalului lombar. Poate aplica presiune asupra măduvei sau a nervilor spnali. Stenoza spinală se poate asocia adesea cu vârsta și sunt afectate discurile, ligamentele și articulațiile.

Spondilolisteza – Apare în momentul în care o vertebră din coloană alunecă, înainte de vertebra adiacentă. Acest proces comprimă foarte mult nervul sciatic, ducând la durere înțepătoare în partea inferioară a spatelui sau în picior.

-Sindromul Piriformis. Probabil cel mai greu de diagnosticat. Aici discutăm despre o probllemă musculară, greu de detectat pe raze x. Muschiul piriformis se conecteaza la hipon si ajuta la rotirea soldului. Muschiul este situat in bazinul inferior. Cand muschii sunt in spasme sau devin prea tensionati, dezvolta ceea ce se numeste sindrom piriformis. Cu toate acestea, Sindromul Piriformis este una dintre cele mai ușoare forme de sciatica. Se poate remedia cu tehnici specifice de masaj terapeutic și gimnastică medicală.

Tratamentul potrivit este aplicat în funcție de gradul sau evoluția afecțiunii. Masajul terapeutic combinat cu gimnastica medicală încorporează o combinație de exerciții de întărire, întindere. Este o componentă necesară în orice plan de tratament pentru lombosciatica. Dacă durerile sunt severe, provocând mult disconfort și nu se ameliorează, cea mai bună abordare o reprezintă intervenția chirurgicală în cazurile severe.

Ce presupune o ședință de terapie pentru lombosciatica?

În funcție se condiția fizică a pacientului, se vor alege exercițiile cele mai potrivite. Întotdeauna avem în prim plan stabilizarea durerii și restabilirea gamei normale de miscare, dar și a flexibilității musculare a membrelor inferioare. Exercițiile de extensie lombare sunt destul de eficiente în majoritatea cazurilor de lombosciatica, au ca rol întărirea musculaturii hamstring si tendoanele din partea din spate a coapsei. Atunci cand este utilizata ca adjuvant la neuroliza sciatica, procedurile manuale de masaj terapeutic oferă un tratament eficient de vindecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − four =

× Programează-te!