Terapie fizică pentru durerile de spate.

În 14 ani de activitate, am întâlnit foarte multe persoane care acuză dureri acute de spate, cervicale sau lombare. Consultarea unui terapeut în terapii manuale s-ar putea dovedi o soluție foarte bună, mai ales atunci când se dorește evitarea medicamentelor puternice pentru durere. Consider că terapia de primă linie trebuie să includă masaj terapeutic și exerciții de gimnastică medicală, acolo unde afecțiunile respective impun astfel de proceduri.

Care sunt cele mai eficiente tipuri de masaj pentru ameliorarea durerii lombare sau cervicale?

Să nu uităm că scopul masajului nu este numai de a ameliora aceste dureri, ci si de a oferi o stare de bine și o relaxare a organismului. Indiferent de tipul, dar si de cauza durerii, masajul este un remediu eficient in ameliorarea durerilor de spate. Tehnicile specifice masajului cervical sau lombar au ca scop comun calmarea procesului inflamator. Prin masarea țesuturilor, circulația sanguină este stimulată și astfel se produce o oxigenare mai bună a celulelor, respectiv eliberarea serotoninei în creier.

Iartă câteva tipuri de masaj care se folosesc cu succes în cadrul unei ședințe de masaj terapeutic –

Masajul suedez – acesta este un masaj corporal relaxant, ideal pentru persoanele care au musculatura tensionata, dar care sunt si sensibile la atingere. Masajul suedez detensioneaza musculatura din zona lombara, fiind ideal in caz de “spate intepenit”. Daca ai o durere de spate cauzata de efort, de ridicarea unor greutati ori de o miscare brusca si incorecta, o sesiune de masaj suedez iti poate rezolva aceasta problema.

Masajul tesutului conjunctiv – cunoscut sub denumirea de masaj “deep tissue”, masajul tesutului conjunctiv tinteste musculatura in profunzimea sa. Acest masaj este unul mai agresiv, deci poate deveni si dureros asa ca trebuie sa discuti cu terapeutul care ti-l face, astfel incat acesta sa stie cand a atins pragul durerii suportabile, dar si cand il depaseste.
Masajul de eliberare miofasciala – acesta tinteste tesuturile fasciale, adica tesuturile moi care se regasesc in tot organismul. Acest masaj este unul care elibereaza tensiunea si este extrem de eficient in tratarea fibromialgiei, una dintre cauzele durerii cronice de spate.

Majoritatea durerilor de spate sunt cauzate de încordarea musculară, desigur în cazul în care nu există alte afețiuni medicale mult mai complexe, acolo unde este necesară intervenția și consultul unui medic specialist. Durerea de spate poate fi ușoară sau severă, poate să dureze câteva ore, zile, săptămâni sau chiar perioade lungi de timp. Odată cu aceste inflamații la nivel muscular, pot apărea spasme dureroase care ne împiedică să avem o viață normală.

Fiecare caz este diferit și fiecare procedură se aplică în funcție de gravitatea afecțiunilor și condiția fizică a pacientului.

In timp ce masajul terapeutic este deseori relaxant, scopul final al sesiunilor de masaj difera in functie de afectiunea tratata. De exemplu, o persoana care merge la kinetoterapeut pentru recuperarea de dupa o accidentare trebuie sa mearga si la masaj in scopul relaxarii musculare, al imbunatatirii tonusului muscular si al flexibilitatii. De asemenea, masajul este foarte important in durerile acute sau cronice de spate.

Cum te poate ajuta masajul terapeutic?
Masajul terapeutic este o combinatie intre masajul de relaxare si masajul de remediere, fiind folositor pentru o gama variata de patologii. Iata cateva beneficii:

-vindeca anumite leziuni musculare
-imbunatateste circulatia, livrarea de oxigen si nutrienti celulelor musculare
-combate inflamatia
-imbunatateste imunitatea si tonusul muscular
-ajuta in tratamentul unor patologii inflamatorii, precum artroza
imbunatateste frecventa cardiaca, respiratorie si tensiunea arteriala
-imbunatateste sistemul imunitar si ajuta in combaterea stresului
-imbunatateste mobilitatea articulatiilor si flexibilitatea musculara.

În cadrul cabinetului nostru, oferim servicii de recuperare medicală, gimnastică medicală și masaj terapeutic cu personal calificat în terapii manuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =

× Programează-te!