Masajul sportiv

Masajul sportiv constă într-o serie complexă de tehnici de masaj, fiind destinat sportivilor sau persoanelor cu un stil de viata activ. Masajul sportiv îi ajuta sa își relaxeze musculatura înainte sau după efort fizic sau să amelioreze durerile musculare apărute în urma activității fizice.

Despre masajul sportiv auzim foarte multe, dar nu există foarte multe materiale care să explice care este scopul acestei terapii. Acest tip de masaj combinat cu exerciții de kinetoterapie este organic și funcțional legat de activitatea sportivă și se poate aplica în scop stimulator, trofic sau în scop de refacere pe cale reflexă și neuromusculară. Trebuie să menționez că în fiziologia sportivului sunt manifestate aşa-zise „stare de start”, un complex de manifestări metabolice sau neuropsihice.

Masajul pentru sportivi se poate încadra în două mari categorii. Masajul de încălzire, predominant înaintea competițiilor sportive și masajul de refacere. Ambele tehnici conțin proceduri specifice. Între aceste două forme majore de masaj sportiv se intercalează masajul intraefort (antrenamente sau competiţii) şi masajul igienic, de întreținere, din perioadele de antrenamente, acesta din urmă, acesta din urmă fiind dominat, pe plan calitativ de refacerea post efort şi deci păstrând caracteristicile respective. Să nu confundăm masajul pentru sportivi cu masajul terapeutic, care are o altă schemă de proceduri bazată pe cauză sau procedură de recuperare.

Masajul sportiv se poate realiza în perioada pregătitoare, perioada competițională, de refacere și recuperare medicală. Efectuat prin tehnicile de perisaj (frămantare) si netezirea musculaturii, se pune astfel presiune pe corp, având ca efecte relaxarea si calmarea muschilor, stimularea circulației sanguine si limfatice spre inima, dilatarea si cresterea volumului de sânge din vasele sanguine periferice, ameliorarea stările de suprasolicitare musculara si accelerarea procesul de refacere a musculaturii. Astfel, se menține tonusul muscular, se sprijină detoxifierea accelerata a organismului, rezultând o stare de bine atât fizic cat și mental.

Masajul aplicat dupa probele sportive de performanta, sau dupa competitiile foarte grele, are ca scop sa contribuie la refacerea energiei pierdute si sa reducă la minimum simptomele oboselii si alte tulburări functionale, care au aparut din cauza efortului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 12 =

× Programează-te!